Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Neurologische bijwerkingen epidurale corticosteroïden

PW Magazine 22/23, jaar 2014 - 27-05-2014
De FDA waarschuwt dat epidurale injectie van corticosteroïden in zeldzame gevallen kan leiden tot ernstige bijwerkingen zoals verlies van gezichtsvermogen, beroerte, verlamming of zelfs de dood.

Deze injecties met bijvoorbeeld methylprednisolon of triamcinolon worden gegeven bij de behandeling van nek- en rugpijn, en uitstralende pijn in de armen en benen.

De Amerikaanse geneesmiddelautoriteit startte onderzoek naar deze medicatie omdat zorgverleners zich ongerust maakten over ernstige neurologische bijwerkingen.

De FDA ontdekte aan de hand van casussen uit de eigen bijwerkingendatabase en de medische literatuur, dat neurologische bijwerkingen vaak optreden binnen enkele minuten na toediening van de injectie tot 48 uur daarna. Gemelde bijwerkingen waren overlijden, ruggenmerginfarct, paraplegie, quadriplegie, corticale blindheid, beroerten, epileptische aanvallen, zenuwschade en hersenoedeem.

In enkele gevallen werden de bijwerkingen bevestigd met een MRI- of CT-scan. Vaak herstelden patiënten niet van de bijwerkingen.

De FDA heeft een commissie van experts ingesteld die aanbevelingen moet opstellen voor een veiligere manier van injecteren.

Document acties

Back to top