Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 19, jaar 2014

9 mei 2014

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Herexamen 2014 PW 19

Met de term ‘biologische beschikbaarheid’ wordt een bepaald deel van de oraal toegediende hoeveelheid geneesmiddel aangeduid. Welk deel? a. Het deel dat de systemische circulatie bereikt. b. Het deel dat daadwerkelijk de receptoren bezet. c. Het deel dat beschikbaar komt voor biotransformatie. d. Het deel dat in het maagdarmkanaal beschikbaar komt.

09-05-2014 | door G. van den Brink

Schade

column

09-05-2014 | door Ruud Coolen van Brakel

Leveringsproblemen houden aan

Bij gemiddeld 4,3% van de verstrekkingen moet een apotheker op zoek gaan naar een alternatief, omdat het door de zorgverzekeraar aangewezen preferente geneesmiddel niet leverbaar is.

09-05-2014 | door SFK

Splitter splijt tablet nogal eens in ongelijke helften

Tabletsplitters zijn niet (altijd) betrouwbaar, zo blijkt uit recente studies. Het gebruik leidt tot twee ongelijke helften, dus tot over- en onderdosering. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Commissie Praktijk van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

09-05-2014 | door Diana A. van Riet-Nales, Myrthe E. Doeve, Yechiel A. Hekster, Bart J.F. van den Bemt

Nieuwe inzichten verbeteren farmacotherapie bij hartfalen

Voor de behandeling van acuut hartfalen zijn de afgelopen jaren nieuwe geneesmiddelen onderzocht, zoals levosimendan, rolofylline, nesiritide, tolvaptan en serelaxine. Serelaxine, een afgeleide van het zwangerschapshormoon relaxine, is mogelijk de enige betekenisvolle innovatie.

09-05-2014 | door J.R.B.J. Brouwers en G.L. Bartels

Genotypering sleutel tot verklaring bijwerkingen

Mevrouw W is 40 jaar wanneer haar huisarts haar vanwege gekneusde ribben diazepam en diclofenac voorschrijft. Na één tablet van beide geneesmiddelen krijgt ze last van hevige bijwerkingen zoals slaperigheid, slappe spieren, droge mond en dyspneu. Dit is niet de eerste keer dat zij heftig reageert op medicatie.

09-05-2014 | door Karin de Jonge en Mike Nettekoven

Dosering in vingertopeenheden verdringt advies ‘dun smeren’

In de nieuwe NHG-standaard Eczeem komen naast constitutioneel eczeem ook andere vormen van eczeem aan de orde. Nieuw is de dosering met vingertopeenheden. “Dun smeren is uit”, zegt apotheker Ingrid Heijboer-Vinks.

09-05-2014 | door Marc de Leeuw

De beeldspraak van het geneesmiddel

Geneesmiddelonderzoek is een langdurig en kostbaar traject. Bovendien is het risico op falen groot. Gelukkig zien farmaceutische bedrijven steeds meer het nut en de noodzaak van het uitvoeren van fase 0-onderzoek. Imaging van radioactief gelabelde geneesmiddelen met positronemissietomografie (PET) speelt hierin een steeds grotere rol.

09-05-2014 | door N.H. Hendrikse

Nieuwe leden

09-05-2014 | door KNMP

Waakzaamheid geboden bij gliclazidetablet

Mevrouw Revens is opgenomen in het ziekenhuis. Thuis gebruikte zij drie tabletten gliclazide 30 mg eenmaal per dag. In het ziekenhuis is dit omgezet naar gliclazide 80 mg eenmaal per dag. Gaat dit wel goed?

09-05-2014 | door Delia Titre

CDX-1401 bij melanoom

Een monoklonaal antilichaam (CDX-1401) gericht tegen een antigeen (ny-eso-1) op kankercellen, lijkt effectief bij maligniteiten die met huidige medicatie niet zijn te behandelen

08-05-2014 | door PW

Positief advies trametinib

De CHMP van het EMA adviseert de Europese Commissie een handelsvergunning te verlenen voor trametinib (Mekinist).

08-05-2014 | door PW

Herbeoordeling auto-injectoren adrenaline

De CHMP is een herbeoordeling gestart van adrenaline auto-injectors, gebruikt bij ernstige allergische reacties (anafylaxie).

08-05-2014 | door PW

Voorlichting helpt bij staken benzodiazepinen

Patiënten die in de apotheek uitgebreide voorlichting krijgen over de risico’s van langdurig benzodiazepinegebruik stoppen vaker dan mensen die deze voorlichting niet krijgen [Jama Intern Med 2014, epub 14 april].

07-05-2014 | door Marc de Leeuw

Domperidon aan banden

De Coordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – human (CMDh) onderschrijft met een meerderheid de aanbeveling van het Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) om het gebruik van domperidon in te perken wegens cardiale bijwerkingen.

07-05-2014 | door PW

Statines: slecht eetgedrag

Het gebruik van statines lijkt een vrijbrief te zijn om meer calorieën en vet te nuttigen.

07-05-2014 | door PW

Coloncarcinoom: aspirine

Acetylsalicylzuur reduceert de kans op coloncarcinoom, maar dat geldt alleen voor carcinomen met hoge expressie van 15-hydroxyprostaglandinedehydrogenase (15-PGDH).

06-05-2014 | door PW

Zes indicaties verruimd

De CHMP gaf een positief advies voor de volgende indicatie-aanpassingen.

06-05-2014 | door PW

Combinatie onvoldoende onderbouwd

De aanvraag voor een handelsvergunning is ingetrokken voor een combinatiepreparaat van strontiumranelaat en colecalciferol (Ditelos/Issarlos).

06-05-2014 | door PW

Overnamestrijd Pfizer en AstraZeneca

Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer heeft vanochtend een nieuw overnamebod gedaan op AstraZeneca. Nadat het Britse bedrijf in januari een voorstel om 46,61 Britse pond per aandeel te betalen had afgewezen, heeft Pfizer de prijs verhoogd naar 50 pond. Daarmee hebben de Amerikanen € 78 miljard over voor AstraZeneca.

02-05-2014 | door f.baltesen@pw.nl

Service Apotheek: ‘Patiënt tevreden over eerste uitgifte’

Ruim 85% van de patiënten is tevreden tot zeer tevreden over de uitleg over geneesmiddelen in de apotheek. Dat blijkt volgens Service Apotheek uit onderzoek onder twaalfduizend patiënten.

01-05-2014 | door DEB420720

Apothekers bundelen krachten voor contract

De Zorgmakelaar Farmacie (DZF) is een nieuwe tussenpersoon die namens niet-concurrerende apotheken gaat onderhandelen met zorgverzekeraars. BENU Apotheek, Alphega apotheek en de Coöperatieve Vereniging Pact willen zich hierbij aansluiten.

01-05-2014 | door DEB420720
Back to top