Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Overnamestrijd Pfizer en AstraZeneca

PW Magazine 19, jaar 2014 - 02-05-2014
Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer heeft vanochtend een nieuw overnamebod gedaan op AstraZeneca. Nadat het Britse bedrijf in januari een voorstel om 46,61 Britse pond per aandeel te betalen had afgewezen, heeft Pfizer de prijs verhoogd naar 50 pond. Daarmee hebben de Amerikanen € 78 miljard over voor AstraZeneca.

De raad van bestuur van AstraZeneca heeft het nieuwe bod al dezelfde dag afgewezen. Het bedrijf noemt het nieuwe bod van Pfizer "ontoereikend'' en vindt dat hiermee het bedrijf wordt "ondergewaardeerd''. De voorwaarden van het nieuwe bod vormen geen basis voor onderhandelingen, aldus AstraZeneca.

Topman Ian Read van Pfizer heeft tegelijk met het verhoogde bod een brief gestuurd naar de Britse premier David Cameron. Daarin benadrukte hij de voordelen van deze overname. Zo schreef Read dat Pfizer medisch onderzoek wil gaan doen in Cambridge en bovendien enkele Europese hoofdkantoren wil vestigen in Groot-Brittannië. Als de overname doorgaat, zou dat de grootste zijn in de Britse geschiedenis.

Enkele dagen daarvoor liet de top van Pfizer weten dat de "strategische, zakelijke en financiële argumenten voor een overname overtuigend zijn". Sommige beursanalisten reageerden de afgelopen maanden verbaasd op de keus van Pfizer voor AstraZeneca, omdat de komende jaren veel patenten van deze Britse fabrikant aflopen.

Ook een ander Amerikaans farmaceutisch bedrijf, Mylan, is op overnamepad. Vorige week wees het Zweedse farmaceutische bedrijf Meda een nieuw bod van Mylan ter waarde van $ 6,7 miljard af. Meda zei liever zelfstandig te blijven. Bovendien is haar grootste aandeelhouder, de Zweedse miljardairsfamilie Olsson, tegen een overname.

Document acties

Back to top