Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schade

PW Magazine 19, jaar 2014 - 09-05-2014 | door Ruud Coolen van Brakel
column

Ruud Coolen van Brakel blauw vlak

Testen is populair. Preventie is populair. Tel die twee bij elkaar op, en je snapt dat talloze fabrikanten en bedrijfjes de markt bedelven onder thuistesten, zelftesten en invulvragenlijstjes voor risicoprofielen. Bij sommige lijstjes snap je best dat je heel makkelijk aan de benodigde ‘ja’s’ komt voor het onvermijdelijke advies je met gierende banden naar de huisarts te begeven voor een recept.

Maar andere testjes zijn dubieuzer. Ben je voorbestemd diabetes te ontwikkelen? Ligt kanker op de loer? Hoe interpreteer je die informatie, wat zijn de psychische en sociale gevolgen van de kans – hoe klein of groot ook – op ellende?

Rachèl van Hellemondt promoveerde afgelopen maand in Leiden op de effecten van de tsunami aan genetische zelftesten en concludeerde klip en klaar dat ze meer schade opleveren dan gezondheidswinst. Nu mag je volgens de Wet op het bevolkingsonderzoek in Nederland bepaalde testen wel aanbieden, maar niet uitvoeren. En dus screenen we massaal over de landsgrenzen heen. En dat terwijl we nog maar een fractie weten van wat er te weten valt op genetisch terrein. Het gevolg: overdiagnostiek, overbehandeling en oneindige discussies over (her)interpretatie van testresultaten.

Testen is populair. Preventie is populair. Maar screening zou alleen dan mogelijk moeten zijn als de bewijsvoering onomstotelijk vaststaat en de consument in alle opzichten weet wat hem te wachten staat. Apothekers zouden voorlopig wijs zijn die rommel uit de schappen te weren.

Document acties

Back to top