Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 02, jaar 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Verkenners

Bij dit PW

11-01-2013 | door Léon Tinke

Optimisme

column

11-01-2013 | door Wilma Göttgens

Diergeneesmiddel dringt door tot apotheek

Het is al enkele keren geprobeerd: de introductie van diergeneesmiddelen in apotheken. Maar na een paar mislukkingen lijken deze producten nu echt door te breken. Sinds afgelopen oktober besloten vijftig apothekers artikelen als ontwormingsmiddelen en vlooienbanden te verkopen. Distributeur Firmus Farma: “En dit jaar komen er honderden apothekers bij.”

11-01-2013 | door Frits Baltesen

Verbandmiddelen op de schop

Nederlandse apothekers verstrekten vorig jaar 3,7 miljoen keer een verbandmiddel. Bijna 2,1 miljoen daarvan declareerden de apothekers bij de zorgverzekeraars, in totaal voor € 79 miljoen. Van dit bedrag zou in 2013 € 5,5 miljoen niet meer worden vergoed door een herziening van de productgroep verbandmiddelen.

11-01-2013 | door SFK

Ondernemer

Drie apotheken heeft apotheker Filiz Yesil; een ondernemer in hart en nieren. Ze heeft geleerd goed naar de cijfers te kijken. “De lage marge van incontinentiemateriaal bij sommige verzekeraars weegt niet op tegen de administratieve lasten die je ervan hebt.”

11-01-2013 | door Mike Nettekoven

Substitutie vaak riskant

Er bestaat bijna geen vergelijkend onderzoek tussen middelen met directe en gereguleerde afgifte. Studies met carbamazepine en quetiapine wijzen op betere verdraagbaarheid van gereguleerde afgifte. Dosering eenmaal daags bevordert de therapietrouw. Daardoor kan substitutie van psychofarmaca het behandelresultaat wezenlijk beïnvloeden.

11-01-2013 | door Dan Cohen en Anton J.M. Loonen

Buddy’s geven apotheek een menselijk gezicht

Acht assistenten van Apotheek Stevenshof in Leiden zijn buddy voor patiënten in de palliatieve fase. Zorgverzekeraars vergoeden deze persoonlijke zorg echter niet. Apotheker Anne-Margreeth Krijger: “We hebben geprobeerd deze zorg gefinancierd te krijgen, maar dit is niet in geld uit te drukken.”

10-01-2013 | door Edwin Bos en Natascha Kayser

Het niveau van apotheken in Vietnam moet omhoog

Tuberculosemiddelen zijn laagdrempelig verkrijgbaar in Vietnam. Din Hoa Vu, promovendus aan de Rijksuniversiteit in Groningen, deed onderzoek naar de kennis van apothekers en beschikbaarheid van tuberculosemiddelen in Hanoi.

10-01-2013 | door PW

Lenalidomide, leverfunctie en nierfunctie

Bij gebruik van lenalidomide (Revlimid) in combinatie met dexamethason voor multipel myeloom is een aantal ernstige gevallen van leverbeschadiging en acuut leverfalen gerapporteerd.

10-01-2013 | door PW

TDM thuis bij hiv-patiënt

Gebruikers van antiretrovirale middelen kunnen binnenkort thuis hun bloedspiegels monitoren (TDM), zo verwachten onderzoekers van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

10-01-2013 | door PW

Effect plaatjesremmers voorspelbaar

Polymorfismen van COX1-842A>G en CYP2C19 blijken voorspellend te zijn voor trombotische complicaties na de behandeling. Onderzoekers uit Leiden en Utrecht onderzochten de rol van genetische polymorfismen voor acetylsalicylzuur en clopidogrel bij patiënten die een percutane coronaire interventie moesten ondergaan vanwege een hartinfarct met ST-segmentverhoging.

09-01-2013 | door Koos Brouwers

Denosumab bij fractuurpreventie

In de herziene NHG-standaard Fractuurpreventie (voorheen Osteoprose) is het biologisch geneesmiddel denosumab (Prolia) opgenomen. Het middel is effectief bij postmenopauzale vrouwen met een verhoogde kans op fracturen.

09-01-2013 | door PW

Nieuwe biological voor Crohn

Ustekinumab blijkt effectief bij patiënten met de ziekte van Crohn, die resistent geworden zijn voor TNF-alfaremmers.

09-01-2013 | door PW

Verschil van inzicht over PPI via sonde

Apothekers handelen een vraag van een mantelzorger over toediening van pantoprazol via een sonde heel verschillend af. De meesten kiezen voor vervanging van pantoprazol door het beter hanteerbare omeprazol. In het algemeen is het uitvragen van de casus nog voor verbetering vatbaar. Dat blijkt uit onderzoek van mystery guests van onderzoeksbureau AMP.

08-01-2013 | door Marc de Leeuw

Vergelijking lapatinib en trastuzumab

Onder bepaalde omstandigheden zijn behandelingen met lapatinib (Tyverb) bij borstkanker minder werkzaam dan behandelingsregimes met trastuzumab (Herceptin).

08-01-2013 | door PW

Gentherapie weer in opmars

Na eerdere mislukkingen is de gentherapie terug van weggeweest. Het eerste gentherapeuticum, Glybera, is in oktober 2012 door de EMA toegelaten tot de markt.

08-01-2013 | door PW

Paracetamol maximaal 50 tabletten per doosje

Grotere verpakkingen paracetamol verdwijnen uit de schappen van de drogisterijen. Dat heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.

04-01-2013 | door DEB420720

Onderzoek naar toename apotheken

Verkenners farmacie Alexander Rinnooy Kan en Robert Reibestein gaan onderzoeken of in bepaalde gebieden te veel of juist te weinig apotheken zijn en wat dit betekent voor de contractering. Dat stelt VWS-minister Edith Schippers naar aanleiding van de taakopdracht die zij woensdag 2 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

04-01-2013 | door DEB420720

Europese apothekers tegen EU-logo voor webwinkels

De overkoepelende organisaties van apothekers in de EU-landen, de PGEU (Pharmaceutical Group of European Union), is tegen de invoering van het door Brussel voorgestelde logo voor webwinkels voor medicijnen. Het logo wekt misverstanden op, is vatbaar voor fraude en nodigt klanten uit om te kopen bij webwinkels, waardoor ze minder informatie krijgen over het medicijngebruik dan bij apothekers.

03-01-2013 | door DEB430255

ADHD’ers blijven uit handen van politie door medicatie

ADHD’ers die medicatie gebruiken, komen minder snel in aanraking met de politie. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek dat is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

03-01-2013 | door DEB422443
Back to top