Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Europese apothekers tegen EU-logo voor webwinkels

PW Magazine 02, jaar 2013 - 03-01-2013
De overkoepelende organisaties van apothekers in de EU-landen, de PGEU (Pharmaceutical Group of European Union), is tegen de invoering van het door Brussel voorgestelde logo voor webwinkels voor medicijnen. Het logo wekt misverstanden op, is vatbaar voor fraude en nodigt klanten uit om te kopen bij webwinkels, waardoor ze minder informatie krijgen over het medicijngebruik dan bij apothekers.

Dat stelt de PGEU in een reactie vorige maand op een voorstel van de Europese Unie aan apothekers. De EU wil een gemeenschappelijk logo invoeren voor webwinkels die op een betrouwbare manier medicijnen verkopen. Het logo moet op elke webpagina duidelijk te zien zijn en zou in de loop van dit jaar moeten worden ingevoerd.

In beide voorstellen voor een logo komt prominent een kruis voor. Bij apothekers in veel landen staat het kruis symbool voor een openbaar apotheker. Die zijn volgens de PGEU doorgaans veel betrouwbaarder dan een webwinkel en geven meer informatie. Bovendien is het logo makkelijk na te maken, zelfs met een bijbehorende link.

Ook Frans Moss, coördinator juridische zaken van de KNMP, wijst het EU-voorstel af. “Doorklikken op de link, zodat je kunt zien of de webwinkel terecht het logo draagt, werkt niet goed. Want in de praktijk klikken veel mensen niet op zo’n link”, zegt Moss. “Ik vind dat de EU in dit voorstel een schijnoplossing biedt voor een reëel risico.”

Document acties

Back to top