Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ADHD’ers blijven uit handen van politie door medicatie

PW Magazine 02, jaar 2013 - 03-01-2013
ADHD’ers die medicatie gebruiken, komen minder snel in aanraking met de politie. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek dat is gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

In deze observationele studie [NEJM. 2012;367:2006-14] koppelden epidemiologen van het Karolinska Institute in Stockholm gegevens uit medische en justitiële databases aan elkaar. Via het nationale patiëntenregister spoorden ze 25.656 patiënten op met de diagnose ADHD. Koppeling van deze gegevens met de criminaliteitsregisters bracht aan het licht dat 53,6% van de mannen ooit ADHD-medicatie gebruikte en dat 36,6% van hen ooit was veroordeeld. In de controlegroep van ongeveer 250.000 personen lagen deze percentages op 0,2 en 8,9. 15,4% van de vrouwen met ADHD had een strafblad tegenover 2,2% van de vrouwen in de controlegroep.

Mannelijke ADHD’ers bleken in de periode dat ze medicatie gebruikten 32% minder vaak een veroordeling te krijgen dan in de periodes waarin ze geen medicatie gebruikten. Bij vrouwen deed medicatiegebruik het aantal veroordelingen zelfs met 41% afnemen.

De auteurs van de studie waarschuwen voor overbehandeling van patiënten met ADHD. Nader onderzoek is nodig om aan te tonen of er daadwerkelijk een causaal verband is tussen ADHD-medicatie en de invloed daarvan op onwettig gedrag.

Document acties

Back to top