Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 43, jaar 2013

25 oktober 2013

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Reumapatiënten krijgen goede uitleg in de apotheek

33% van de reumapatiënten vindt dat zij goede uitleg krijgen in de apotheek over hun medicatie. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim negenhonderd leden van het Reumafonds Panel. Verder haalt 51% graag persoonlijk zijn geneesmiddelen op, bij voorkeur (42%) in de buurt. 22% geeft aan dat de apotheker invloed heeft op de therapietrouw.

25-10-2013 | door PW

DOAC’s

redactioneel

25-10-2013 | door Mariël Croon

Einde chaos declaraties stap dichterbij

Apothekers hebben grote problemen met de declaratie van bereidingen. Doordat grootbereiders hun producten niet vermelden in de G-Standaard, zijn prijzen ondoorzichtig, keuren zorgverzekeraars declaraties af en is de medicatiebewaking onvolledig. Pharmaline doorbreekt de impasse en plaatst zijn producten voor één cent in de G-Standaard. Met VGZ en Menzis maakte de grootbereider afspraken over prijzen en declaraties.

25-10-2013 | door Edwin Bos

Kennis delen

Apotheker Tjeerd Wassenaar volgde een masterclass over medicatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Samen met zijn collega’s die deze masterclass volgden besloot hij de vereniging Apothekers Verstandelijk Gehandicapten op te richten. “Deze vereniging gaat begin volgend jaar officieel van start.”

25-10-2013 | door Marc de Leeuw

Lactitol op brood

Het niveau van de farmaceutische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking moet omhoog, stelt apotheker Linda Mulder-Wildemors. Zij geeft cursussen aan apothekers over medicatie voor verstandelijk gehandicapten. “Laat apothekers instellingen bezoeken en kijken welke omstandigheden invloed hebben op het medicatiegebruik.”

24-10-2013 | door Marc de Leeuw

Aanpak atriumfibrilleren: vaker cumarines

De herziene NHG-Standaard Atriumfibrilleren geeft cumarines een belangrijke plaats en is terughoudend als het gaat om het gebruik van DOAC’s* (directe orale anticoagulantia). Verder bevat deze standaard een andere score om het risico op een ischemisch CVA te bepalen.

24-10-2013 | door Marc de Leeuw

Lichamelijke gezondheid belangrijk in psychiatrie

De apotheker moet de voorschrijver informeren als een patiënt met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) zijn medicatie niet volgens voorschrift ophaalt. Dit is een van de aanbevelingen van Fenneke van Hasselt, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen.

24-10-2013 | door PW

Vijf toelatingen en twee herbeoordelingen

Viif geneesmiddelen zijn tot de markt toegelaten. Twee oude middelen gaan opnieuw onder het vergrootglas.

24-10-2013 | door PW

Minder doden dabigatranbloeding

Bloedingen door dabigatran lijken minder vaak fataal af te lopen dan bloedingen door warfarinegebruik: 9,1% versus 13,0%, ondanks het feit dat een specifiek antidotum voor dabigatran ontbreekt.

24-10-2013 | door PW

Afvallen kan met pro- en antibiotica

Antibiotica en probiotica worden op grote schaal gebruikt als groeibevorderaar bij dieren, maar kunnen ook worden toegepast om af te vallen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit in Marseille in een review in The Lancet.

23-10-2013 | door Koos Brouwers

Zwangerschapspreventieprogramma pomalidomide

Het wetenschappelijk comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) heeft samen met de registratiehouder Celgene in Utrecht een schrijven opgesteld voor een zwangerschapspreventieprogramma voor gebruikers van het middel Imnovid (pomalidomide).

23-10-2013 | door PW

Alogliptine veilig voor het hart

Alogliptine geeft geen verhoogd risico op acuut coronair syndroom (ACS).

23-10-2013 | door PW

Lareb volgt griepprik

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb gaat in ruim tachtig huisartsenpraktijken het beloop van bijwerkingen na een griepprik volgen.

22-10-2013 | door PW

Zwarte driehoek staat voor veiligheid

Bijwerkingen van nieuwe geneesmiddelen moeten beter en sneller bekend worden. Om die reden zal vanaf eind 2013 op de bijsluiters van een aantal geneesmiddelen een omgekeerde zwarte driehoek afgebeeld worden.

22-10-2013 | door PW

Uitkomst bloeddrukverlagers gelijk

Verschillende klassen bloeddrukverlagers geven bij een matige nierfunctiestoornis een gelijke cardiovasculaire risicoreductie. Dat is de uitkomst van een meta-analyse, uitgevoerd aan de Universiteit van Sydney [BMJ 2013;347 Oct 3 online].

22-10-2013 | door PW

Lastig die Lanoxin

column

21-10-2013 | door Steven Verhagen-Smits

Nog altijd forse leveringsproblemen

Bij gemiddeld 3,2% van alle verstrekkingen moet een apotheker op zoek gaan naar een alternatief, omdat het door de zorgverzekeraar aangewezen preferente geneesmiddel niet leverbaar is. Dit blijkt uit de monitor niet leverbare preferente middelen van de SFK.

21-10-2013 | door SFK

‘Apotheker, laat je meerwaarde zien’

De beoogd vicevoorzitter van de KNMP, Marleen Barth, zei tijdens het laatste congres dat apothekers een andere toekomst wacht. Na zeven weken praten en kijken in de sector komt ze tot de kernboodschap: “Het belangrijkste is dat apothekers hun meerwaarde laten zien.”

21-10-2013 | door Frits Baltesen

Onrust na afbouw SSRI

Een veelgebruiker van medicijnen raakt zo gemotiveerd door de succesvolle interventies van de apotheker, dat hij ook probeert om met hulp van zijn apotheker zijn antidepressivum geleidelijk te stoppen. Dit blijkt echter nog een stap te ver.

21-10-2013 | door Mike Nettekoven

Uniform etiket verhoogt medicatieveiligheid

Een van de knelpunten bij de invoering van high risk-medicatie is de etikettering van voor toediening gereedgemaakte producten. Informatie is vaak onvolledig of onjuist en de etiketten van diverse afdelingen kunnen sterk verschillen. In het Groene Hart Ziekenhuis introduceerde de ziekenhuisapotheek gestandaardiseerde etiketten voor het hele ziekenhuis.

21-10-2013 | door Sander Ketzer en Vincent Tan

Praktijkonderzoek met beleid

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar Apothekers (WSO) heeft een Wetenschappelijke Advies Raad (WAR) ingesteld die een onderzoeksbeleid heeft ontwikkeld voor het onderbouwen en bevorderen van de farmaceutische zorgverlening door apothekers.

21-10-2013 | door Martina Teichert, Peter A.G.M. de Smet

Apothekers dagen Achmea voor rechter

Twintig Amsterdamse apothekers spannen een kort geding aan tegen Achmea vanwege de Achmea Geneesmiddelen Prijs. De apothekers eisen dat de zorgverzekeraar met terugwerkende kracht stopt met deze eigen prijslijst. Ze zeggen hierdoor verliezen te lijden tot enkele tienduizenden euro’s per jaar per apotheek.

21-10-2013 | door DEB420720

IVM: 360 extra maagbloedingen na beperking vergoeding

Na de beperking van de vergoeding van maagbeschermers is het aantal maagbloedingen vorig jaar met 16% gestegen. 2595 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's zoals ibuprofen en diclofenac) kregen in 2012 een maagbloeding omdat ze geen maagbescherming gebruikten, zo staat in een rapport van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). In 2011 waren dat er nog 2235. Minister Schippers heeft aangekondigd begin volgend jaar een onderzoek te starten naar ziekenhuisopnames als gevolg van medicijngebruik.

17-10-2013 | door f.baltesen@pw.nl

Medicijnjournaal over nieuwe geneesmiddelen

Het Instituut voor verantwoord medicijngebruik (IVM) is een maandelijks audiovisueel journaal gestart over geneesmiddelen. Het Medicijnjournaal praat huisartsen en apothekers in ongeveer tien minuten bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe medicatie.

17-10-2013 | door DEB420720
Back to top