Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: 360 extra maagbloedingen na beperking vergoeding

PW Magazine 43, jaar 2013 - 17-10-2013
Na de beperking van de vergoeding van maagbeschermers is het aantal maagbloedingen vorig jaar met 16% gestegen. 2595 gebruikers van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's zoals ibuprofen en diclofenac) kregen in 2012 een maagbloeding omdat ze geen maagbescherming gebruikten, zo staat in een rapport van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). In 2011 waren dat er nog 2235. Minister Schippers heeft aangekondigd begin volgend jaar een onderzoek te starten naar ziekenhuisopnames als gevolg van medicijngebruik.

Het IVM vraagt het ministerie van Volksgezondheid om nader onderzoek te doen naar de gevolgen van vergoedingsmaatregel, die 1 januari vorig jaar werd beperkt. Ook vraagt de organisatie aan zorgverleners en patiënten alert te zijn op een goed gebruik van deze geneesmiddelen. “Het lijkt erop dat deze patiënten pijnstillers hebben geslikt, maar de maagbeschermers niet, omdat ze die zelf moesten betalen", verklaart IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel.

Minister Schippers heeft inmiddels aangekondigd dat volgend jaar een onderzoek zal starten naar ziekenhuisopnames als gevolg van medicijngebruik.

Het IVM heeft het rapport gebaseerd op de gegevens van de bijna tweeduizend apotheken. De organisatie stelt dat het aantal mensen dat vorig jaar geen adequate maagbeschermer gebruikte, terwijl ze hiervoor wel in aanmerking kwamen, is gestegen met 22.000. Coolen van Brakel pleit voor extra onderzoek om de opbrengsten van de vergoedingsmaatregel af te zetten tegen de extra kosten als gevolg van de toename van het aantal maagbloedingen. VWS schatte twee jaar geleden dat de beperking van de vergoeding € 75 miljoen per jaar zou opleveren.

Het IVM vermoedt dat een deel van de patiënten de maagbeschermer niet ophaalt bij de apotheek. “Voorschrijvers en apothekers doen er dus goed aan hun patiënten op het hart te drukken maagbeschermers te gebruiken voor hun gezondheid”, aldus Coolen van Brakel. Sinds vorig jaar betaalt een patiënt € 13 bij de eerste uitgifte van een maagbeschermer en daarna € 7 per maand.

AstraZeneca, dat maagbeschermers op de markt brengt, betaalde het IVM-onderzoek, dat € 33.000 kostte.

Document acties

Reacties

18-10-2013 11:19
J.C. Kortekaas zegt:

Omdat zorgverzekeraar Menzis een afwijkend maar ruimhartiger vergoedingsbeleid heeft dan het basispakket, is het zinnig in dit onderzoek ook de verzekeringsstatus van de maagbloeders te registreren.

Back to top