Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lichamelijke gezondheid belangrijk in psychiatrie

PW Magazine 43, jaar 2013 - 24-10-2013
De apotheker moet de voorschrijver informeren als een patiënt met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) zijn medicatie niet volgens voorschrift ophaalt. Dit is een van de aanbevelingen van Fenneke van Hasselt, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Wat was de aanleiding?

“De levensverwachting van patiënten met een EPA is dertien tot dertig jaar korter dan die van de algemene bevolking. Dit komt door een groter risico op lichamelijke ziekten, zoals hart- en vaatziekten. De belangrijkste risicofactoren zijn bijwerkingen van medicatie, genotmiddelen (roken, alcohol, drugs) en een gebrek aan samenwerking door zorgverleners. Bovendien hebben EPA-patiënten meer moeite met een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld een gebrek aan motivatie veroorzaakt door anhedonie bij depressie”.

Wat hebt u onderzocht en gevonden ?

“In een kwalitatieve studie zijn met patiënten, naasten, huisartsen en medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg beleidsvoorstellen ter verbetering van de zorg ontwikkeld, met name op het gebied van samenwerking. Daarnaast is er een programma gemaakt om de lichamelijke gezondheid van mensen met EPA te verbeteren. Dit programma inventariseerde de gezondheidstoestand door middel van een interview, bloedonderzoek en het opvragen van informatie bij huisarts en apotheek.”

“Aan de hand hiervan stelde ik een persoonlijk behandelplan op om de gezondheid te verbeteren. Een bevinding uit deze studie is dat een derde deel van de apothekers niet voldoende informatie had over medicatie. Bijvoorbeeld geen informatie over gebruik van een depot-neurolepticum.”

Wat betekenen deze resultaten ?

“Patiënten met EPA zijn kwetsbaar. Daarom is het nodig dat zorgverleners meer samenwerken en informatie uitwisselen. Dit onderzoek beschrijft praktische adviezen om dit structureel uit te voeren.”

Document acties

Back to top