Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 35, jaar 2012

dossier Reuma

31 augustus 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Focus op wisselwerking science en practice

Industrieapothekers treffen op het FIP Centennial Congress een breed scala aan interessante bijeenkomsten. Dr. Tom Sam, secretaris van de Industrial Pharmacy Section, beveelt hun met name de sessie aan over omgaan met geneesmiddeltekorten. Voor andere apothekers vindt hij de bijeenkomst over patiënteninformatie een aanrader.

31-08-2012 | door Arjan Polderman

Biologicals: bloedspiegelbepaling twistpunt

Biologicals zoals de TNF-alfaremmers worden steeds eerder ingezet bij reumatoïde artritis. Therapeutic drug monitoring is mogelijk bij deze middelen, maar over het nut zijn de meningen verdeeld. Kan de bloedspiegel de effectiviteit voorspellen en de kosten van deze dure geneesmiddelen beheersen?

31-08-2012 | door Linda de Graaf

Reumapatiënt worstelt met blister en flacon

Ruim een derde van alle patiënten met reumatische aandoeningen heeft moeite de verpakking van een geneesmiddel te openen. Dat blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Zo vinden veel mensen het lastig tabletten uit strips te halen en flacons open te draaien.

31-08-2012 | door Bart van den Bemt en Marloes Verhoeven-Donkers

Trial and error stuurt behandelkeuze RA

Welke biologicals tegen reumatoïde artritis (RA) zijn net op de markt of staan te trappelen in de pijplijn? Wat kunnen deze middelen nog toevoegen aan de imposante effectiviteit van de al langer bestaande therapieën? En hoe bepaal je welke biological het meest effectief is? Head-to-head trials worden nauwelijks uitgevoerd, dus waarop moet je je dan verlaten? Het antwoord: trial and error.

31-08-2012 | door Michiel Tent

‘Jicht is verwant aan hart- en vaatziekten’

Jicht en hart- en vaatziekten zijn nauw aan elkaar verbonden. Dat heeft apotheekhoudend huisarts Hein Janssens aangetoond in zijn promotieonderzoek. Hierdoor is het verstandig om bij de aanvalsbehandeling vaker voor prednis(ol)on te kiezen in plaats van een NSAID.

31-08-2012 | door Mike Nettekoven

Laxantiagebruik blijft stijgen

Nederlandse apotheken verstrekten in 2011 bijna 4 miljoen keer een laxeermiddel. Dat is een stijging van 8% ten opzichte van een jaar eerder. De stijging is in lijn met de ontwikkelingen sinds 2005. Van de jongeren gebruiken kinderen rond het derde levensjaar het vaakst een laxeermiddel.

31-08-2012 | door SFK

Buurt

Bij dit PW

31-08-2012 | door Léon Tinke

Financiering TNF-alfaremmers verloopt stroef

Uit meerdere evaluaties blijkt dat zich geen grote problemen hebben voorgedaan bij de overheveling van TNF-alfaremmers. Maar door tekorten op de ziekenhuisbudgetten kan de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen in het gedrang komen. “Ziekenhuizen hebben voorgefinancierd omdat de afstemming met zorgverzekeraars moeizaam verloopt.”

31-08-2012 | door Edwin Bos

Jicht: helse pijnen in de grote teen

Patiënten met jicht moeten altijd alert zijn op hun voeding. Eén keer zondigen en ze ontwaken met een ontstoken gewricht. Ondanks de preventieve werking van allopurinol gaat het ook bij Jan Lamers nog wel eens mis. “De pijn is zo hevig dat ik het behang van de muren wil trekken.”

31-08-2012 | door Edwin Bos

Verontrustend

Preferente geneesmiddelen leiden volgens apotheker Josef Tukker steeds vaker tot verontrustende klachten. “Vrouwen die een doorbraakbloeding krijgen van een preferente pil. Dat zijn echt geen flauwekulverhalen.” Tukker pleit voor een landelijk meldpunt.

31-08-2012 | door Edwin Bos

Nieuwe richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding

Eind augustus 2012 is de nieuwe richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding verschenen. Deze richtlijn is de opvolger van de Standaard Euthanatica. Deze richtlijn is door apothekers en artsen gezamenlijk opgesteld. U kunt de richtlijn downloaden van www.knmp.nl en raadplegen op de KNMP Kennisbank.

31-08-2012 | door Annemieke Horikx

MTX zinloos bij artritis psoriatica

Een dubbelblind gerandomiseerd onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat zes maanden behandeling met methotrexaat (MTX) effectief is tegen synovitis bij artritis psoriatica (PsA). De onderzoekers vragen zich af of MTX bij PsA wel een DMARD is.

30-08-2012 | door Michiel Tent

Voorspellers voor aanslaan TNF-alfaremmers bij bechterew

Een biomarker voor botafbraak en verbetering van een vragenlijstscore voorspellen het aanslaan van een TNF-alfaremmer bij ankyloserende spondylitis (AS), ofwel de ziekte van Bechterew. Dit concludeert Suzanne Arends in haar proefschrift. Ze beantwoordt er drie vragen over.

30-08-2012 | door PW

Codeïne wordt kinderen fataal

De FDA heeft medio augustus 2012 een waarschuwing laten uitgaan voor mogelijke gevaren van toepassing van codeïne bij kinderen na verwijdering van keel- of neusamandelen wegens slaapapneu.

30-08-2012 | door PW

Samenstelling influenzavaccins

De FDA heeft de influenzavaccins voor het seizoen 2012-2013 goedgekeurd, zo liet de organisatie 13 augustus 2012 weten.

30-08-2012 | door PW

Limiet aan infusie ondansetron

Een eenmalige dosis ondansetron (Zofran) mag niet hoger zijn dan 16 mg bij een infusie van ten minste vijftien minuten.

30-08-2012 | door PW

Cannabinoïdenspray toegelaten

Het CBG heeft op 18 juli 2012 het product Sativex geregistreerd voor de behandeling van spierstijfheid bij multiple sclerose.

30-08-2012 | door PW

‘Test HbA1c bij diabetes en RA’

Bij oudere diabetespatiënten voorspelt reumatoïde artritis (RA) een lager hemoglobine A1c (HbA1c)-gehalte, terwijl het lipidenprofiel relatief iets gunstiger is.

30-08-2012 | door PW

JIA: klinische remissie mogelijk

Klinische remissie bij patiënten met juveniele idiopathische artritis (JIA) die biologicals gebruiken, is een haalbaar behandeldoel geworden.

30-08-2012 | door PW

Adalimumab + MTX: samen sterker

Adalimumab plus methotrexaat (MTX) leidt na 48 weken tot een sterkere afname van de radiografisch gemeten progressie van reumatoïde artritis (RA) dan MTX plus placebo.

30-08-2012 | door PW

Minder kans hartaanval met TNF-alfaremmers

Mensen met psoriasis die TNF-alfaremmers gebruiken, hebben mogelijk een lager risico op een hartaanval dan hun lotgenoten die alleen lokaal werkende medicatie gebruiken. Dit geldt mogelijk ook voor patiënten die ‘oudere’ systemische medicatie gebruiken of fototherapie ondergaan.

27-08-2012 | door DEB420720

CMR-alert: let op samenstelling parallelproducten

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft een alertmelding uitgebracht naar aanleiding van een klacht van een patiënt over een parallelgeïmporteerd product.

21-08-2012 | door DEB422443

IVM: veel vragen over autorijden en medicijnen

Ongeveer de helft van de bezoekers van de website geneesmiddeleninhetverkeer.nl heeft vragen over autorijden met slaap- en kalmeringsmiddelen. Dat meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

21-08-2012 | door DEB420720

Deel ziekenhuizen laat alertmeldingen liggen

Ziekenhuizen gaan onderling op zeer verschillende wijze om met aanbevelingen uit de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR). Dat is de conclusie van Ka-Chun Cheung, onderzoeker bij het UMC St Radboud, en collega’s.

20-08-2012 | door DEB422443

Inspectie: huisarts moet direct werk stoppen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de Utrechtse huisarts C.H. Hak het bevel gegeven direct zijn werkzaamheden neer te leggen. De huisarts beschikte niet over een adequaat medicatiebewakingssysteem en medicatie en hulpmiddelen waren over de datum. Het bevel geldt totdat de Inspectie zijn handelen heeft laten toetsen door de rechter.

17-08-2012 | door DEB420720
Back to top