Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Voorspellers voor aanslaan TNF-alfaremmers bij bechterew

PW Magazine 35, jaar 2012 - 30-08-2012
Een biomarker voor botafbraak en verbetering van een vragenlijstscore voorspellen het aanslaan van een TNF-alfaremmer bij ankyloserende spondylitis (AS), ofwel de ziekte van Bechterew. Dit concludeert Suzanne Arends in haar proefschrift. Ze beantwoordt er drie vragen over.

Wat was de aanleiding?

“Mijn proefschrift is gebaseerd op gegevens van de Groningen Leeuwarden AS (GLAS)-studie, een observationeel cohortonderzoek. De GLAS-studie heeft als doel het effect van TNF-alfaremmende geneesmiddelen te evalueren bij een grote groep AS-patiënten in de dagelijkse klinische praktijk, en meer inzicht te krijgen in het botmetabolisme bij AS.”

Wat hebt u gezocht en gevonden?

“Momenteel worden met name subjectieve maten zoals de Basdai-vragenlijst, over vermoeidheid, pijn en stijfheid, en het algemene oordeel van patiënt en arts over de ziekteactiviteit gebruikt om te bepalen of de behandeling met een TNF-alfaremmer wordt voortgezet. Onze resultaten tonen aan dat de afname in sCTX (een marker voor botafbraak) en de verbetering in de ASDAS (een vragenlijst in combinatie met ontstekingswaarde in het bloed) tijdens de eerste drie maanden van de behandeling voorspellend zijn voor het voorzetten ervan. Ook hebben we aangetoond dat botmarkers nuttig zijn om botverlies op te sporen bij – vooral gevorderde – AS.”

Wat betekenen deze resultaten?

“De biomarker voor botafbraak en verbetering van de ASDAS-score lijken bruikbaar voor de klinische evaluatie van behandeling met TNF-alfaremmers bij AS-patiënten. Verder onderstreept de grote hoeveelheid patiënten met wervelfracturen (39%) en een lage BMD (heup 41%, wervelkolom 48%) het belang van het monitoren van botverlies bij AS. Botmarkers kunnen gemakkelijk en op meerdere tijdstippen worden gemeten tegen relatief lage kosten.”

Document acties

Back to top