Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: veel vragen over autorijden en medicijnen

PW Magazine 35, jaar 2012 - 21-08-2012
Ongeveer de helft van de bezoekers van de website geneesmiddeleninhetverkeer.nl heeft vragen over autorijden met slaap- en kalmeringsmiddelen. Dat meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Gemiddeld tweehonderd mensen per dag zoeken via geneesmiddeleninhetverkeer.nl of ze mogen rijden bij het gebruik van een bepaald geneesmiddel. Zij zoeken met name naar informatie over oxazepam, temazepam en diazepam. Maar ook over antidepressiva zoals amitriptyline en zware pijnstillers zoals tramadol bestaan veel vragen.

Opvallend is volgens het IVM dat veel vragen gaan over CBR-keuringen in verband met medicijngebruik. Naar schatting is de helft van de bezoekers medicijngebruiker en de andere helft apotheker, huisarts, psychiater of bedrijfsarts.

Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM, benadrukt dat gebruikers en zorgverleners al moeten weten of deelname aan het verkeer is toegestaan. “Hier ligt nog een duidelijke taak voor voorschrijvers en apothekers. Voorlichting en kennis kunnen beter.”

Volgens het IVM vallen in Nederland in het verkeer jaarlijks tussen de 33 en 66 doden door geneesmiddelengebruik.

Document acties

Back to top