Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 19, jaar 2012

11 mei 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

‘Apotheekzorg met FIP-hulp naar hoger plan’

Sinds de FIP in 2005 Thailand en Uruguay te hulp kwam, is in die ontwikkelingslanden veel ten goede gekeerd. Apotheker Dick Tromp vertelt tijdens de FIP Centennial, begin oktober in Amsterdam, hoe in Thailand een accreditatiesysteem is ingevoerd en in Uruguay de bijscholing aan apothekers verbeterde. Tromp was indertijd een van de initiatiefnemers van Good Pharmacy Practice.

11-05-2012 | door Frits Baltesen

Minder maagbescherming bij gebruik NSAID

Maagzuurremmers komen per 1 januari van dit jaar niet altijd meer voor vergoeding in aanmerking. Uit onderzoek van de SFK blijkt dat sinds het begin van dit jaar het aantal risicopatiënten van 70 jaar en ouder dat geen maagmiddel gebruikt met zo’n 700 per maand is toegenomen.

11-05-2012 | door SFK

Aan het lijntje

column

11-05-2012 | door Jaap Dik

Resistent

redactioneel

11-05-2012 | door Elma Stitzinger

Aanmelding als lid

Belanghebbenden wordt gewezen op de artikelen 3 en 5 van het Huishoudelijk Reglement.

11-05-2012 | door KNMP

Apotheker meerwaarde bij verminderde nierfunctie

Apothekers en de KNMP hebben het afgelopen jaar extra ingezet op medicatiebewaking op basis van nierfunctiewaarden. Apothekers die al langer met het onderwerp bezig waren en beginnende apothekers deelden kennis en werkten samen aan implementatie, instrumenten en meer bekendheid.

11-05-2012 | door KNMP

Beveiliging generiek onnodig

Beveiligingsmaatregelen die de Europese Unie in 2014 van kracht laat worden tegen geneesmiddelvervalsingen, moeten aan de generieke industrie voorbijgaan, stelt Bogin-voorzitter Frank Bongers. Dergelijke kostbare maatregelen zijn voor generieke middelen namelijk overbodig.

11-05-2012 | door Frank Bongers

Eerste registratie Chinees kruidengeneesmiddel

Het CBG heeft voor het eerst een traditioneel kruidengeneesmiddel geregistreerd dat afkomstig is van buiten de EU. Het gaat om het middel DiaoXinXueKang van Diao Chengdu Pharmaceuticals China, in Nederland op de markt gebracht door SUBiomedicine te Zeist.

11-05-2012 | door PW

Lekkende dialysevloeistoffen

Patiënten moeten vijfliterzakken van de peritoneaaldialysevloeistof PhysionealClear-Flex voor gebruik goed controleren op lekken.

11-05-2012 | door PW

Nieuwe contra-indicaties strontiumranelaat

De productinformatie van strontiumranelaat (Protelos) is uitgebreid met nieuwe contra-indicaties.

11-05-2012 | door PW

De rol van CYP2C19 bij de respons van clopidogrel is beperkt

Variatie in het CYP2C19-enzym is niet de belangrijkste determinant voor individuele verschillen in de respons op clopidogrel. Dit blijkt uit promotieonderzoek van apotheker en arts in opleiding Heleen Bouman aan het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en de Universiteit Maastricht. Drie vragen aan Bouman.

11-05-2012 | door PW

Effect HPV-vaccin houdt aan na ziekte

Vrouwen die zijn gevaccineerd met het quadrivalente HPV-vaccin hebben na een eerste chirurgische behandeling voor HPV-gerelateerde celwoekeringen minder kans op een volgende ziekte-episode dan niet-gevaccineerde vrouwen.

11-05-2012 | door Loes Ariaans

Vakantie

Patiënten die een opiaat meenemen op vakantie binnen het Schengengebied, moeten een verklaring meenemen. Niet alle patiënten zijn zich daarvan bewust. Voor apotheker Angela van Etten is dat aanleiding om alle ADHD-patiënten aan te schrijven. “De patiënt is zelf verantwoordelijk maar hij moet het wel weten.”

11-05-2012 | door Edwin Bos

Olaparib werkt bij eierstokkanker

De orale PARP-remmer olaparib is effectief bij recidieven van platinagevoelige hooggradige eierstokkanker.

11-05-2012 | door PW

Liever lang dan kinderloos

Groeiremming met hoge doses geslachtshormonen in de puberteit vermindert de vruchtbaarheid.

11-05-2012 | door PW

Combinatie goede optie bij reuma

Combinatietherapie met DMARD’s blijft na falen van methotrexaat een goede behandelmogelijkheid naast TNF-alfaremmers, zo blijkt uit Zweeds onderzoek.

11-05-2012 | door PW

Privacy: gedrag van apotheekteam doet veel

In veel apotheken is de privacy nog onvoldoende gewaarborgd. Hoogste tijd om dit probleem aan te pakken want zorgverzekeraars kijken kritisch mee naar de zorgprestatie terhandstelling. “Het hele apotheekteam moet zich verantwoordelijk voelen voor de privacy.”

11-05-2012 | door Edwin Bos

Antimycotische therapie: maatwerk in zicht

Azolen vormen de hoeksteen van de behandeling van invasieve schimmelinfecties bij immuungecompromitteerde patiënten. Kennis van het samenspel tussen mens, verwekker en geneesmiddel is van cruciaal belang. Uiteindelijk konden we middels therapeutic drug monitoring de farmacotherapie individualiseren.

11-05-2012 | door Roger J.M. Brüggemann

Ontslagmedicatie: liefdewerk oud papier

Zorgverzekeraars zijn terughoudend in de vergoeding van het extra werk dat apothekers hebben om opname- en ontslagmedicatie op orde te krijgen. Openbaar apothekers vallen helemaal buiten de boot. “Het is liefdewerk oud papier.”

10-05-2012 | door Marc de Leeuw

Apothekers lanceren landelijke internetapotheek

De nieuwe internetapotheek Stadsapotheken Nederland, een initiatief van vier zelfstandige apothekers dat binnen enkele weken online gaat, moet een alternatief vormen voor De Thuisapotheek. Patiënten kunnen de bestelling afhalen in één van de deelnemende apotheken of thuis laten bezorgen.

04-05-2012 | door DEB420720

Lagere winst Pfizer door Lipitor

Pfizer heeft minder winst geboekt door lagere verkopen van Lipitor. Dat blijkt uit de eerste kwartaalcijfers van het farmaceutische bedrijf.

03-05-2012 | door DEB420720

Drie keer lintje in farmaciewereld

Apotheker Martin Favié, ziekenhuisapotheker Hayo Graatsma en oud-voorzitter van Optima Farma Margo Briejer hebben vrijdag 27 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor hun bijdrage aan de farmacie.

03-05-2012 | door DEB420720

Patiënten: service van apotheken verschilt sterk

De servicekwaliteit van apotheken verschilt aanzienlijk volgens patiënten met crohn of colitis ulcerosa. Verder is onduidelijk of apothekers weten dat mesalazines niet onderling uitwisselbaar zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging (CCUVN).

02-05-2012 | door DEB420720

Rechter: broer huisarts mag apotheek houden

Apotheker Paul Lebbink heeft het kort geding verloren dat hij had aangespannen tegen een huisarts die in zijn praktijk een apotheek heeft geopend van zijn broer. Lebbink stelde dat de huisarts een financieel belang heeft in deze apotheek. Volgens de rechter is belangenverstrengeling niet bewezen.

01-05-2012 | door DEB420720
Back to top