Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Effect HPV-vaccin houdt aan na ziekte

PW Magazine 19, jaar 2012 - 11-05-2012
Vrouwen die zijn gevaccineerd met het quadrivalente HPV-vaccin hebben na een eerste chirurgische behandeling voor HPV-gerelateerde celwoekeringen minder kans op een volgende ziekte-episode dan niet-gevaccineerde vrouwen.
Effect HPV-vaccin houdt aan na ziekte

Dit blijkt uit een retrospectieve analyse van data uit registratiestudies [BMJ2012;344: e1401].

Vaccinatie met quadrivalent HPV-vaccin beschermt vrouwen tegen voorstadia van kanker en tumoren van de baarmoederhals of vagina en genitale wratten. Dit effect is optimaal als een vrouw ten tijde van de vaccinatie niet geïnfecteerd is met de HPV-typen 6, 11, 16 en 18.

De onderzoekers wilden weten of vaccinatie met quadrivalent HPV-vaccin het risico op een volgende ziekte verlaagt als er ondanks vaccinatie toch een HPV-gerelateerde aandoening ontstond. Daarvoor gebruikten ze gegevens van meer dan 17.000 vrouwen uit twee grote registratiestudies.

De wetenschappers selecteerden uit de beschikbare data vrouwen die na de randomisatiefase een chirurgische behandeling ondergingen voor afwijkingen van de cervix of gediagnostiseerd werden met HPV-gerelateerde aandoeningen van de vagina of vulva. Vanaf de behandeling of diagnose bekeken ze gedurende de follow-up van maximaal vier jaar hoeveel vrouwen een volgende ziekte-episode ontwikkelden.

In totaal kregen 1350 vrouwen die deelnamen aan de studies een chirurgische behandeling voor afwijkingen van de cervix. Zoals verwacht was het grootste deel afkomstig uit de placebogroep (763 versus 587 gevaccineerde vrouwen). Na een gemiddelde follow-up van 1,3 jaar na de ingreep was de incidentie van HPV-gerelateerde ziekte, ongeacht het HPV-type, in de placebogroep 12,2 per honderd persoonsjaren tegenover 6,6 per honderd persoonsjaren in de gevaccineerde groep (risicoreductie 46,2%). De risicoreductie specifiek voor hooggradige celwoekeringen was 64,9%. In de groep vrouwen met HPV-gerelateerde aandoeningen van de lagere genitaliën verminderde vaccinatie het risico op een volgende HPV-gerelateerde aandoening (ongeacht welk type) met 35,2%.

Een editorial in hetzelfde tijdschrift benadrukt dat de vrouwen in de onderzochte groep allemaal gevaccineerd waren voordat de ziekte zich manifesteerde. De resultaten zeggen daarom niets over het effect van vaccinatie nadat al een HPV-gerelateerde ziekte is geconstateerd [BMJ2012;344: 31544].

Document acties

Back to top