Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 18, jaar 2012

dossier Astma en COPD

4 mei 2012

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Ziek

Bij dit PW

04-05-2012 | door Léon Tinke

Medicatierollen

Apotheker Rahamet Karamat Ali verkocht zijn eigen apotheek in 2006 en richtte daarna een bedrijf op gericht op gepersonaliseerde direct marketing. Nu is hij beherend apotheker van een GDS-apotheek, een apotheek die medicatierollen produceert.

04-05-2012 | door Mike Nettekoven

Voorzet

column

04-05-2012 | door Jaap Talsma

Kwaliteit en doelmatigheid van longmedicatie kan beter

Veel patiënten maken essentiële fouten bij het gebruik van inhalatoren en de therapietrouw is in veel gevallen laag. De SIG Longaandoeningen van de KNMP zet zich binnen de LAN in om te komen tot een landelijke infrastructuur voor eenduidige inhalatie-instructies.

04-05-2012 | door Marnix Westein

Veiligheid astmamedicatie tijdens zwangerschap

De risico’s van een slecht gecontroleerde astma zijn voor de ongeboren vrucht groter dan de risico’s van de medicatie. De behandeling moet gericht zijn op een optimale controle van de klachten. Nog niet van alle astmamedicatie is bekend of die veilig kan worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

04-05-2012 | door Bernke te Winkel

Zuurstof thuis: medicatiebewaking lastig

Behandeling met zuurstof vindt steeds vaker plaats in de thuissituatie, vooral bij COPD-patiënten. Zuurstof is een geneesmiddel, waardoor de apotheker verantwoordelijk is voor de aflevering. Echter, medicinale zuurstof wordt vaak bij de patiënt aan huis geleverd door zuurstofleveranciers. Dit bemoeilijkt de medicatiebewaking.

04-05-2012 | door Annemarie Heersche en Mandy van Rhenen

Maagverkleining: minder diabetesmedicatie

Bariatrische chirurgie bij patiënten met overgewicht maakt dat er minder diabetesmedicatie nodig is. Prof. Bob Wilffert, dr. Eric van Roon en promovendus drs. Jan Peter Yska onderzochten het geneesmiddelgebruik na bariatrische chirurgie in het Medisch Centrum Leeuwarden. Drie vragen aan Wilffert.

04-05-2012 | door PW

Overgewicht: verminderde respons steroïden

Astmapatiënten met overgewicht vertonen een minder goede respons op inhalatiecorticosteroïden dan patiënten met een normaal postuur. De oorzaak is waarschijnlijk een verminderde cortisolsuppressie.

04-05-2012 | door Koos Brouwers

Geen invloed richtlijn op longfunctie

Het volgen van de GOLD-richtlijn heeft geen invloed op de vermindering van de longfunctie.

04-05-2012 | door PW

Radiogolven bij ernstig astma

Farmacotherapieresistente astma reageert soms goed op de toepassing van energierijke hoogfrequente radiogolven.

04-05-2012 | door PW

Overdosis astmamedicatie

Een overdosis van salmeterol en fluticason gaf bij een jongen van 16 jaar ernstige bijverschijnselen in de vorm van een sympaticomimetisch syndroom met lactaatacidose.

04-05-2012 | door PW

Verfijning behandeling inzet bij astma en COPD

De voornaamste wijzigingen bij de behandeling van astma en COPD bestaan uit verfijning van de bestaande behandelingstrategieën. Zo verscheen er recent een update van de GOLD-richtlijn COPD. Verder is gebleken dat anticholinergica ook werken bij astma.

04-05-2012 | door Marc de Leeuw

Astmatisch kind behoeft bovenal steun ouders

Ruim 40% van de astmatische kinderen die inhalatiecorticosteroïden gebruiken, is onvoldoende therapietrouw. Ouders spelen hierbij een belangrijke rol. Indien zij de noodzaak van het medicijn niet zien of wanneer de angst voor bijwerkingen overheerst, zijn kinderen minder geneigd hun medicijnen trouw te gebruiken.

04-05-2012 | door Mike Nettekoven

Luchtwegmedicatie vaak een combinatie

Nederlandse apotheken verstrekten in 2011 bijna 7,4 miljoen keer een luchtweggeneesmiddel. Dat is 4,3% meer dan het jaar daarvoor. De hiermee gepaard gaande kosten namen met 7,3% sterker toe, tot € 435 miljoen. Ruim 10% van de Nederlandse bevolking gebruikte in 2011 een geneesmiddel bij luchtwegklachten.

04-05-2012 | door SFK

Rivaroxaban bij longembolie

Rivaroxaban (Xarelto) is in Nederland geregistreerd voor de indicaties profylaxe electieve orthopedische ingrepen, diepe veneuze trombose en atriumfibrilleren. Recent zijn ook onderzoeksresultaten voor toepassing bij longembolie gepubliceerd.

03-05-2012 | door PW

Trombo-embolie beperkt strontiumranelaat

Uit een Europese herbeoordeling blijkt dat er nieuwe contra-indicaties zijn die het gebruik van strontiumranelaat (Protelos) zullen beperken.

03-05-2012 | door PW

Tafamidis voor amyloïdose

Tafamidis (Vyndaqel, capsule 20 mg) is een nieuw weesgeneesmiddel dat geregistreerd is voor de behandeling van ATTR amyloïdose bij volwassenen met een stadium 1 polyneuropathie.

03-05-2012 | door PW

Oerend hard door het leven met astma

Met zware astma kun je toch succesvol zanger zijn, toont Bennie Jolink van popgroep Normaal al 37 jaar aan. “Door te zingen, leer je je adem beheersen.” Toch werd hij twee jaar geleden acuut opgenomen in het ziekenhuis, want hij verwaarloosde zijn ziekte. Nu gaat het veel beter, omdat hij op tijd zijn medicijnen inneemt.

02-05-2012 | door Frits Baltesen

KNMP: blij dat bijdrage € 9 nu van tafel is

De KNMP is blij dat de € 9 receptbijdrage, die onderdeel was het bezuinigingspakket uit het Catshuisoverleg, van tafel is. De KNMP liet de Stichting Farmaceutische Kengetallen een doorberekening van de consequenties van de maatregel maken, en stuurde deze vorige week maandag aan het demissionair kabinet en alle fractievoorzitters.

27-04-2012 | door Elma Stitzinger

Kring belevert alle gevangenissen

Kring-apotheek gaat vanaf 1 juli 2012 farmaceutische zorg leveren aan alle Nederlandse gevangenissen.

25-04-2012 | door DEB420720

Richtlijnen handhygiëne onvoldoende nageleefd

Ziekenhuizen volgen slechts voor 20% de richtlijnen op het gebied van handhygiëne. Dat terwijl een deel van de ziekenhuisinfecties is te voorkomen door strikte naleving van hygiënevoorschriften.

24-04-2012 | door DEB420720

Therapieontrouw bij COX-2-remmers: maagbloeding

Patiënten die COX-2-remmers slikken zonder trouw maagzuurremmers te gebruiken, hebben een verhoogd risico op maagbloedingen en bloedingen van het bovenste deel van de dunne darm.

24-04-2012 | door DEB422443
Back to top