Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Therapieontrouw bij COX-2-remmers: maagbloeding

PW Magazine 18, jaar 2012 - 24-04-2012
Patiënten die COX-2-remmers slikken zonder trouw maagzuurremmers te gebruiken, hebben een verhoogd risico op maagbloedingen en bloedingen van het bovenste deel van de dunne darm.

Dat blijkt uit onderzoek van Vera Valkhoff en collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam. Hun bevindingen publiceerden ze in Arthritis & Rheumatism.

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 14.000 patiënten uit zorginstellingen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Italië. Deze patiënten waren 50 jaar en ouder en kregen COX-2-remmers in combinatie met een maagbeschermer voorgeschreven. Patiënten die hun maagbeschermer niet trouw gebruikten tijdens de behandeling met COX-2-remmers, hadden een hogere kans op maag- en darmcomplicaties. Tegenover elke 10% vermindering van therapietrouw stond 9% meer risico op deze complicaties.

Volgens Valkhoff is het juist nu extra van belang om patiënten hierop te wijzen omdat maagzuurremmers niet meer in alle gevallen worden vergoed. De patiënt motiveren om dit middel uit eigen zak te betalen is daarom nodig.

Document acties

Back to top