Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 15, jaar 2011

met PW Wetenschappelijk Platform

15 april 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Zeiltocht

Zijn patiënten gaven hem de beste beoordeling voor de Achmea Medicatie Check. Van de zorgverzekeraar mag hij met het hele apotheekteam een dag naar de Friese meren. “Ik wil graag verder met deze check, maar dat is alleen mogelijk als Achmea de vergoeding verhoogt.”

15-04-2011 | door Edwin Bos

Apothekers vinken kwaliteit

Apothekers gaan de kwaliteit die zij leveren inzichtelijk maken. Eind april lanceert de KNMP een kwaliteitsprofiel voor de apotheek op apotheek.nl. Aan de hand van acht kenmerken kan de bezoeker de kwaliteit van zijn apotheek vaststellen.

15-04-2011 | door Edwin Bos

Slim onderhandelen met zorgverzekeraars

Apothekers en zorgverzekeraars moeten onderhandelen over kwaliteitscontracten en binnenkort ook over vrije tarieven.Maar mogen apothekers ook gezamenlijk onderhandelen?Zorgmakelaars Catelijne Bach en Claudia Bruins over de mededingingswet en ‘good contracting practices’.

15-04-2011 | door Edwin Bos

Slechte grap

Bij dit PW

15-04-2011 | door Leon Tinke

Vervalste genees­middelen via internet

Met het toenemend aanbod van geneesmiddelen op malafide internetsites groeit ook het gevaar voor de volksgezondheid. Apothekers en andere beroepsbeoefenaren moeten hier serieus rekening mee houden en hun patiënten wijzen op de risico’s.

15-04-2011 | door Rik Wagenaar

Kwaliteitsmonitor massaal ingevuld

Liefst 1853 apothekers hebben voor 1 april de Kwaliteitsindicatoren Basisset over 2010 ingevuld.

15-04-2011 | door KNMP

Media attendeert publiek

Het is bijna zover; van 9 tot en met 13 mei is de allereerste Longweek in de apotheek. Apotheken in heel Nederland doen mee om zo hun zorg voor (potentiële) COPD-patiënten onder de aandacht te brengen. Via de media attenderen we het publiek op deze bijzondere week en de zorgverlenersrol van de apotheker hierin; zowel landelijk als regionaal via radio, huis-aan-huis-bladen en internet.

15-04-2011 | door KNMP

Vraag het de apotheker!

Dit jaar vindt de Zeldzame Ziekten Dag plaats op 15 mei in dierentuin Artis. De KNMP is mede-organisator van deze dag voor patiënten met zeldzame ziekten en hun familie. Want ook voor deze patiënten speelt de apotheker een belangrijke rol.

15-04-2011 | door KNMP

Een voortdurend proces

De KNMP Richtlijnen bevatten niet per se veel nieuws voor apothekers die al jaren actief zijn. Maar ze dagen hen wel uit om het werk te stroom­lijnen, vindt apotheker Joep van den Dries.

15-04-2011 | door Frank van Wijck

Antibiotica tellen meeste gebruikers

Ieder jaar gebruiken ruim vier miljoen inwoners van Nederland minimaal één antibioticumkuur. Gebruikerscijfers van de SFK zijn iets te hoog. De SFK onderzoekt mogelijkheden om patiënten die geneesmiddelen in verschillende apotheken afhalen als één persoon te kenmerken.

15-04-2011 | door SFK

Met het oog op morgen

column

15-04-2011 | door Loraine Lie-A-Huen

Dubbele antistolling is patiënt fataal

In het ziekenhuis krijgt een patiënt onbedoeld dubbele antistollingsmedicatie. De patiënt krijgt na thuiskomst een hevige bloeding en overlijdt na een nieuwe opname in het ziekenhuis.

14-04-2011 | door Arianne van Rhijn, Ka-Chun Cheung, Marc de Leeuw

‘Apotheker, claim rol in toxicologie’

Toxicologie is bij uitstek een gebied waar apothekers hun behandelaarschap kunnen vormgeven, vindt ziekenhuisapotheker dr. Frank Jansman. “Waarom wel eindeloze controles van recepten en handelingen, maar nauwelijks aandacht voor intoxicaties?”

14-04-2011 | door Marc de Leeuw

Industrie-apothekers mogen titel behouden

Ook apothekers die niet in de individuele gezondheidszorg werkzaam zijn, kunnen in aanmerking komen voor BIG-herregistratie. Dat schrijft minister Schippers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

07-04-2011 | door DEB422443

Inspectie onderzoekt werving Thuisapotheek

De Inspectie voor de Gezondheidszorg start een onderzoek naar de wijze waarop De Thuisapotheek klanten werft. VWS-minister Edith Schippers: “Het moet duidelijk zijn voor patiënten waarom De Thuisapotheek hen benadert.”

07-04-2011 | door DEB432513

Senaat: EPD nu definitief van de baan

De Eerste Kamer heeft de invoering van het landelijke Elektronisch Patiëntendossier (EPD) definitief afgewezen. De Senaat ging bovendien akkoord met een motie die elke medewerking van het Rijk aan het EPD beëindigt.

05-04-2011 | door DEB432513

Specialisten gaan doelmatiger voorschrijven

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) gaat doelmatig en veilig voorschrijven van geneesmiddelen bevorderen. Een leidraad hiervoor overhandigde OMS-voorzitter Frank de Grave vorige week aan minister Edith Schippers (VWS) tijdens de Lentebijeenkomst van de Orde.

05-04-2011 | door DEB422443

Eenduidige voedingsadviezen bij diabetes

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft een samenvattingskaart gepresenteerd van de NDF Voedingsrichtlijn bij diabetes. Deze evidence-based richtlijn moet eraan bijdragen dat zorgverleners dezelfde voedingsadviezen geven aan diabetici.

05-04-2011 | door DEB422443
Back to top