Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Met het oog op morgen

PW Magazine 15, jaar 2011 - 15-04-2011 | door Loraine Lie-A-Huen
column

Op 12 mei neemt een groot ziekenhuis­apotheker afscheid. Al jong ontdekte hij dat hij een regelneef is. Als leider van een herenhockeyteam en van een kinderkamp dwong hij al respect af – en gaf dat respect ook aan anderen.

Hij gaf niet alleen leiding aan de mensen ‘onder’ hem, maar ook aan hen die ‘boven’ hem stonden. Zo legde hij het contact met de Raad van Bestuur en liet zien welke waarde de ziekenhuisfarmacie toevoegt.

Op ledenvergaderingen van de NVZA was hij altijd aanwezig, meestal links vooraan op een van de voorste rijen, keurig in het pak: een heer van stand. Wat hij inbracht, was raak; daar was – met het oog op morgen – over nagedacht.

Steen voor steen bouwde hij aan zijn Haagse zieken(t)huisapotheek met een GMP-waardige productie en een opleidings­faciliteit. Zijn visie: een toekomst waarin het ziekenhuis en de patiënt niet meer gebonden zijn aan de apotheek, maar aan de zieken(t)huisapotheker. Waar processen in het ziekenhuis pas kunnen beginnen als die apotheker aanwezig is. Een gezond­heids­wereld waar de zorg bepaalt hoeveel geld er nodig is, in plaats van andersom, zoals nu dreigt. Waar de zieken(t)huis­apotheker 24 uur per dag en zeven dagen per week risico’s reduceert en bovendien verstand heeft van geld.

Ondanks al zijn prestaties en 37 jaar ervaring blijft hij bescheiden. Ook hij heeft introspectie nodig. Tekenend voor hem is de opmerking: wat heb ik verkeerd gedaan dat jij zo doet?

Beste Hayo Graatsma, dank dat je tot voorbeeld bent geweest voor velen van ons. Het ga je goed.

Document acties

Back to top