Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

KNMP

Bezorger is onmisbaar in het apotheekteam

‘PostNL weegt niet op tegen de wendbaarheid van de apotheekbezorger’

De bezorger van de apotheek is de schakel tussen het apotheekteam en de patiënt die zijn medicatie niet fysiek ophaalt in de apotheek. Hoewel PostNL een innovatieve bezorgdienst is gestart van medische (hulp)middelen houden onder anderen de apothekers Hana Softic, Kirsten Kouwen, Sander Sloothaak en Sara Musaafir dit toch liever in eigen beheer. “De bezorger is het verlengstuk van onze apotheek.”

PW1en2 - 14-01-2022 | door Desi van Eendenburg

WSO-webinar over opioïden

De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) nodigt apothekers uit voor het eerste WSO-webinar in 2022. Het webinar heeft als thema ‘Opioïden, starten en stoppen’ en vindt plaats op dinsdag 8 februari van 10.00 tot 11.15 uur.

PW1en2 - 14-01-2022 | door KNMP

Basis op orde

Het jaarplan waarmee onze vereniging in 2022 aan de slag gaat, kent de titel De basis op orde. Na twee pittige coronajaren is het zaak bij te slijpen, te herschikken en voort te bouwen, conform de toekomstvisies. Het is te hopen dat we de gelegenheid krijgen dit te doen en niet al te veel worden gehinderd door ‘bijwerkingen’ veroorzaakt door de pandemie.

PW1en2 - 14-01-2022 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Jaar in beeld

Pandemie in teken van vaccineren en zelftesten

De apotheker heeft zichzelf in 2021 zichtbaarder gemaakt dan ooit. Tijdens de coronapandemie is de apotheker betrokken bij het vaccinatieproces, bij de introductie van zelftesten, blijft de farmaceutische patiëntenzorg in Nederland 24/7 gewaarborgd en vaccineren in Friesland zelfs apothekers tijdens een pilot in samenwerking met de GGD.

PW51en52 - 24-12-2021 | door KNMP

Vaccinatiepilot met Friese apothekers succesvol afgerond

Fijnmazig vaccineren door apothekers in de wijk draagt bij aan het verhogen van de vaccinatiegraad. Dat is de uitkomst van een pilot van Friese apothekers en GGD Fryslân. Daarmee is de pilot succesvol afgerond. Komende maanden gaat GGD Fryslân zich verder richten op het verhogen van de booster-vaccinatie- en testcapaciteit. De KNMP en GGD GHOR Nederland voeren momenteel overleg over bredere inzet van apothekers bij het prikken in de wijk.

PW51en52 - 24-12-2021 | door KNMP

Familie

Wat leuk dat ik uitgerekend in dit themanummer over apothekersfamilies een column mag schrijven. Dit is voor mij namelijk bekend terrein. Mijn echtgenote Anne-Marie Prins-Jacobs is openbaar apotheker in Den Haag, en haar beide ouders zijn eveneens apotheker geweest. We hebben een schitterend vak, waarbij de opvolging nogal eens overgaat naar een volgende generatie.

PW51en52 - 24-12-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Geld voor Kickstart Medicatieoverdracht: VIPP Farmacie start per 2022

De Tweede Kamer heeft een amendement aangenomen waardoor geld wordt vrijgemaakt voor de Kickstart van het programma Medicatieoverdracht. Daardoor start ook het versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP) Farmacie officieel op 1 januari 2022.

PW50 - 17-12-2021 | door KNMP

Apotheek.nl voor vierde jaar op rij beste gezondheidswebsite

Apotheek.nl heeft bij de verkiezing Website van het Jaar een 9,6 gescoord en is hiermee, net als in 2018, 2019 én 2020, uitgeroepen tot ‘Beste Website’ in de categorie Gezondheid. De award is de grootste online publieksprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

PW50 - 17-12-2021 | door KNMP

Continuïteit

December is de maand waarin je reflecteert op het aflopende jaar en vooruit kijkt naar wat komen gaat. Terugblikkend kunnen we stellen dat corona wederom van grote invloed is geweest op ons leven, zakelijk en privé.

PW50 - 17-12-2021 | door Eric Janson, algemeen directeur KNMP

Terugbetaalregelingen: mooi gebaar, wel meer gedoe

51.000 patiënten in Nederland maken gebruik van de terugbetaalregeling

Per openbare apotheek maken gemiddeld 25 patiënten gebruik van een terugbetaalregeling. In de meeste gevallen gaat het om ADHD-medicatie. Uit de praktijk blijkt echter dat de terugbetaalregeling bij minder reguliere geneesmiddelen als Acecort of Fludrace niet altijd even soepel verloopt. Daarom hierbij tekst en uitleg voor het apotheekteam over de achtergrond en uitvoering van de terugbetaalregelingen.

PW50 - 17-12-2021 | door Henk Vermaat

Vacuüm

De zorg zucht: oplopende COVID-besmettingen, trage booster-toedieningen, moe en uitvallend personeel en te weinig bedden. De Twijfeltelefoon voor coronavragen wordt veelvuldig gebeld met terechte vragen over aandoeningen. Aandoeningen waarover weinig concrete informatie is te vinden.

PW49 - 10-12-2021 | door KNMP

FMD-scanner-tool voor check instellingen klaar voor gebruik

De Falsified Medicines Directive (FMD)-scanner-tool is klaar voor gebruik. Hiermee kunnen apotheekhoudenden hun scanner makkelijker controleren op onjuiste instellingen en waar nodig opnieuw (laten) instellen.

PW49 - 10-12-2021 | door KNMP

Aanmoedigingsprijzen voor vier eerstejaars farmacie

KNMP-vicevoorzitter Nicole Hunfeld heeft 29 november de Jong Talent Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan vier studenten farmacie en (bio)farmaceutische wetenschappen. De KNMP is sponsor van de prijzen. Hunfeld: “Het is goed te zien dat deze faculteiten zulke talentvolle farmaciestudenten opleiden.”

PW49 - 10-12-2021 | door KNMP

Herregistratieplicht BIG-zorgverleners nog steeds uitgesteld

BIG-zorgverleners hoeven zich, in verband met de coronacrisis, nog steeds niet te laten herregistreren. Minister Hugo de Jonge van VWS heeft nog geen besluit genomen over het moment waarop de herregistratieplicht weer ingaat.

PW48 - 03-12-2021 | door KNMP

Paul Blokhuis (VWS): ijzeren voorraad tweeënhalve maand

Fabrikanten en groothandels moeten vanaf 1 juli 2022 een ijzeren voorraad van tweeënhalve maand aanhouden, heeft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) besloten. Eerder was sprake van een termijn van vijf maanden.

PW48 - 03-12-2021 | door KNMP

Prestatie GDV

Al enige tijd wordt gesproken over de wenselijkheid van een abonnementssysteem op Geïndividualiseerde Distributievorm (GDV, oftewel Baxter)-medicatie vanuit de openbare apotheek. De insteek van de KNMP is dat daarover valt te praten, maar als onderdeel van een herziening van de gehele bekostiging van de apotheek.

PW48 - 03-12-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

Regie in de regio

Eerder deze maand mocht ik aanschuiven bij de regionale bestuurderstraining die de KNMP mogelijk heeft gemaakt. Tijdens de eerste dag werden bestuurders uit diverse regio’s geïnformeerd over landelijke ontwikkeling, multidisciplinaire samenwerking, de tragedy of the commons en de langzame, maar onomkeerbare transitie van patient-based naar population-based bekostiging.

PW47 - 26-11-2021 | door Sijtze Blaauw, bestuurslid KNMP

Rondetafeldiscussie landelijk opererende internetapotheken

KNMP-leden kunnen maandag 29 november online een rondetafeldiscussie volgen over landelijk opererende internetapotheken. Tijdens de sessie, die duurt van 15.00 tot 17.00 uur, gaan apothekers en vertegenwoordigers van internetapotheken in gesprek over de opkomst van internetapotheken.

PW47 - 26-11-2021 | door KNMP

KNMP-brochure over vergoeding apotheekzorg 2022 per zorgverzekering

Opnieuw stelt de KNMP een brochure beschikbaar die inzicht geeft in hoe zorgverzekeraars omgaan met de vergoeding van apotheekzorg. Apothekers kunnen de brochure kosteloos bestellen bij de KNMP. Ook is deze als download beschikbaar.

PW47 - 26-11-2021 | door KNMP

Evaluatie (Ont)Regel de Zorg: ‘Structureel onderdeel van het zorgbeleid’

‘Ontregelen’ moet een structureel onderdeel worden van het zorgbeleid, over meerdere kabinetsperiodes heen. Dat staat in de evaluatie van het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg. Doel van dit programma is de regeldruk in verschillende zorgsectoren tegen te gaan, waaronder de farmacie.

PW46 - 19-11-2021 | door KNMP

Document acties

Back to top