Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Pilstrip

Een van de grote ergernissen van reumapatiënten is dat verpakkingen zo zijn gemaakt dat ze de geneesmiddelen er helemaal niet of slechts na geklooi met gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en mesjes uit kunnen krijgen.

PW47 - 26-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Solidair

Duurzaam is hét woord van deze tijd. Ook binnen de farmacie klinkt het veelvuldig, als een strijdbare kreet om de toekomst aan te kunnen. Op congressen, symposia, webinars; overal duiken deskundigen op om hun visie te geven op een groene, duurzame farmacie. Ook in het PW, begin oktober.

PW46 - 19-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Geldvraag

Dankzij de coronapandemie is er volop aandacht voor de mRNA-vaccins, maar kunnen deze ook een rol spelen in de strijd tegen kanker? Deze vraag wierp het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie onlangs op, om hem vervolgens bevestigend te beantwoorden.

PW45 - 12-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Genetica

Dieren komen de zieke mens weer eens te hulp: slangen en varkens. Het Leidse biotechbedrijf VarmX wist € 17,5 miljoen binnen te hengelen van de European Innovation Council (EIC) voor de versnelde ontwikkeling van VMX-C001, een geneesmiddel dat is geïnspireerd op het gif van de Australische bruine slang. Het middel moet ernstige bloedingen voorkomen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, met name bij spoedoperaties.

PW44 - 05-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Schrik

Griepvaccinatiegraad bij zorgverleners te laag, stond onlangs boven een persbericht van de overheid. Ieder jaar worden aan het begin van de herfst weer campagnes opgezet en klemmende oproepen gedaan aan zorgverleners zich toch vooral tegen de griep te laten inenten, maar de resultaten stellen steeds weer teleur.

PW43 - 29-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Opgewonden

Op deze plaats heb ik de afgelopen jaren regelmatig geschreven over een malariavaccin. Of beter gezegd: over het nog altijd niet bestaan daarvan. In juni nog. Het COVID-19-vaccin was er in no time, maar op dat voor malaria was het al decennialang wachten.

PW42 - 22-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Symbool

De apotheker kan de regie nemen in het bestrijden van verspilling en vervuiling in de farmacie; hij is tenslotte de spil in de medicijnketen, schrijft een milieudeskundige in dit PW. Ook anderen focussen op de rol van apothekers in het realiseren van een veel groenere, duurzame farmacie.

PW40en41 - 08-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Houdbaarheid

Het was even zoeken naar relevante informatie in de op Prinsjesdag gepresenteerde VWS-begroting voor 2022, maar uiteindelijk vond je wel wat. Grootse nieuwe beleidsplannen blijven door de demissionaire status van het kabinet echter uit.

PW39 - 01-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Prijspop

Ze had eigenlijk de Nobelprijs moeten krijgen, maar kreeg een Barbie. Wel een speciale, helemaal naar haar gemodelleerd, tot aan haarkleur (rood) en -stijl (steil) toe.

PW38 - 24-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Beloning

Ze zoeken dagelijks naar het beste alternatief voor niet-beschikbare medicijnen, maar worden vervolgens afgeblaft omdat de patiënt teleurgesteld is over de andere kleur van het doosje of omdat hij niet van plan is te betalen voor die “flutuitleg die hij toch niet nodig heeft”. Ze willen meneer helpen met incontinentiematerialen maar mogen die niet leveren. Wanhoop, bij patiënt en assistent.

PW37 - 17-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Werk aan de winkel

Farmabuddy’s, medicatiemaatjes, valvoorkomers, naobervrijwilligers; op allerlei manier zetten heel veel mensen zich dag en nacht in om kwetsbare, nog thuiswonende ouderen te helpen bij hun medicatie, bij het voorkomen van vallen en het terugdringen van eenzaamheid.

PW36 - 10-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Stroop

Ruim vijf jaar geleden sprak ik Rob van Marum en Toine Egberts over de dringende noodzaak van een richtlijn deprescribing, zodat het voor artsen makkelijker zou worden te schrappen in vaak lange medicijnlijstjes van vooral oudere patiënten.

PW35 - 03-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Morele stress

Moreel beraad is niet hetzelfde als intervisie. Laat dat vooraf duidelijk zijn, onderstrepen Martina Kruijtbosch en Adrianne Faber, de auteurs van het artikel ‘Moreel beraad: leren reflecteren op ethische dilemma’s’.

PW34 - 27-08-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Piraterij

Het woord medicijnkaping dook onlangs overal op in de media. Maar ik kwam ook pillenpiraterij tegen. De berichten gingen allemaal over de boete van een kleine € 20 miljoen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het Italiaanse Leadiant had opgelegd voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant.

PW32en33 - 13-08-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Steeds gezonder

Preventie moet de boventoon voeren en als het aan Rogier Larik ligt gaan apothekers daar een belangrijke rol bij spelen

Hoe gezond leef jij eigenlijk? Met die vraag zullen we elkaar steeds vaker om de oren slaan. Dat is in ieder geval de verwachting van Rogier Larik, voorzitter van de kersverse Club van leefstijlapothekers.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Uitdaging

Moet je gezien alle eerdere pogingen niet gewoon constateren dat het nooit wat wordt met die therapietrouw, hield ik Liset van Dijk voor. Mensen hebben simpelweg te veel weerstand tegen het nemen van medicijnen. Zij was het niet met mij eens.

16-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Schaduwkant

In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon. In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon.

PW26en27 - 02-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Kicken

Bij de introductie van de DNA-pas in april was het enthousiasme groot bij media en publiek

Voor positieve input voor een artikel over farmacogenetica ben je bij Jesse Swen en Pierre Bet aan het juiste adres. Het enthousiasme spat ervan af als beiden vertellen over de voordelen van een genetisch profiel en de grootschalige toepassingen die steeds dichterbij lijken te komen. Al was daar wel even tijd voor nodig.

PW25 - 25-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Ongegrond

Een van de hardnekkigste kwesties die de relatie apotheker-patiënt voortdurend op scherp zet is de medische noodzaak. Wie een blik werpt op conflicten die bij officiële instanties worden aangekaart, ziet dat het onderwerp nogal eens tot onvrede en onbegrip leidt.

PW24 - 18-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Historisch besef

Diezelfde Cornelia Gerarda van Arkel schreef nota bene ook regelmatig artikelen voor het Pharmaceutisch Weekblad

De musea mogen weer open!, schrijft Wim Rakhorst van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed vol enthousiasme in zijn mail waarin hij aankondigt dat iedereen weer van harte welkom is in het Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed in Urk. En natuurlijk ook in het Nationaal Farmaceutisch Museum, waar nu de tentoonstelling Geneesmiddel in Beeld is te zien. Maar dat heeft, gezien zijn virtuele status, uiteraard geen last gehad van de beperkende coronamaatregelen.

PW23 - 11-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top