Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Morele stress

Moreel beraad is niet hetzelfde als intervisie. Laat dat vooraf duidelijk zijn, onderstrepen Martina Kruijtbosch en Adrianne Faber, de auteurs van het artikel ‘Moreel beraad: leren reflecteren op ethische dilemma’s’.

PW34 - 27-08-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Piraterij

Het woord medicijnkaping dook onlangs overal op in de media. Maar ik kwam ook pillenpiraterij tegen. De berichten gingen allemaal over de boete van een kleine € 20 miljoen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het Italiaanse Leadiant had opgelegd voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant.

PW32en33 - 13-08-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Steeds gezonder

Preventie moet de boventoon voeren en als het aan Rogier Larik ligt gaan apothekers daar een belangrijke rol bij spelen

Hoe gezond leef jij eigenlijk? Met die vraag zullen we elkaar steeds vaker om de oren slaan. Dat is in ieder geval de verwachting van Rogier Larik, voorzitter van de kersverse Club van leefstijlapothekers.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Uitdaging

Moet je gezien alle eerdere pogingen niet gewoon constateren dat het nooit wat wordt met die therapietrouw, hield ik Liset van Dijk voor. Mensen hebben simpelweg te veel weerstand tegen het nemen van medicijnen. Zij was het niet met mij eens.

16-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Schaduwkant

In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon. In meer (na decennialang de brandende tropenzon op mijn hoofdhuid te hebben gehad, ben ik nu aangewezen op lichttherapieën om de schade nog enigszins binnen de perken te houden) of mindere mate lopen we allemaal risico door de ultraviolette stralen van de zon.

PW26en27 - 02-07-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Kicken

Bij de introductie van de DNA-pas in april was het enthousiasme groot bij media en publiek

Voor positieve input voor een artikel over farmacogenetica ben je bij Jesse Swen en Pierre Bet aan het juiste adres. Het enthousiasme spat ervan af als beiden vertellen over de voordelen van een genetisch profiel en de grootschalige toepassingen die steeds dichterbij lijken te komen. Al was daar wel even tijd voor nodig.

PW25 - 25-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Ongegrond

Een van de hardnekkigste kwesties die de relatie apotheker-patiënt voortdurend op scherp zet is de medische noodzaak. Wie een blik werpt op conflicten die bij officiële instanties worden aangekaart, ziet dat het onderwerp nogal eens tot onvrede en onbegrip leidt.

PW24 - 18-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Historisch besef

Diezelfde Cornelia Gerarda van Arkel schreef nota bene ook regelmatig artikelen voor het Pharmaceutisch Weekblad

De musea mogen weer open!, schrijft Wim Rakhorst van de Stichting Farmaceutisch Erfgoed vol enthousiasme in zijn mail waarin hij aankondigt dat iedereen weer van harte welkom is in het Centrum voor Farmaceutisch Erfgoed in Urk. En natuurlijk ook in het Nationaal Farmaceutisch Museum, waar nu de tentoonstelling Geneesmiddel in Beeld is te zien. Maar dat heeft, gezien zijn virtuele status, uiteraard geen last gehad van de beperkende coronamaatregelen.

PW23 - 11-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Euforie

Ook heel klein, net als een virus, en al even dodelijk: de malariaparasiet. Niet alleen in een bepaald pandemiejaar, maar ieder jaar. Jaar in jaar uit, honderdduizenden doden, vooral kinderen jonger dan 5 jaar. Maar waar is het vaccin? In ontwikkeling, horen we al jaren.

PW22 - 04-06-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Spannend

Mensen zijn tevreden over hun apotheek – ook over privacy en wachttijden – maar weten weinig over werk en expertise van de apotheker

Antoinette, eigenares van een apotheek en moeder van twee kinderen, is dood aangetroffen in de Kager Plassen. De politie staat voor een raadsel. Zoon Olivier is ervan overtuigd dat zijn moeder is vermoord. Maar door wie? Heeft Oliviers vader contacten in de onderwereld?

PW21 - 28-05-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Heel praktisch

Praktijk Research In Samenwerking Met Apothekers, daar staan de letters PRISMA voor. Aan de vooravond van het jaarlijkse congres klinkt steevast de oproep aan openbaar apothekers aan de slag te gaan met praktijkonderzoek, en aan het PW om hiervoor reclame te maken. Want het aantal onderzoekende openbaar apothekers mag best omhoog.

PW19en20 - 14-05-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Losse eindjes

Apothekers die nog steeds worstelen met hun opiumadministratie verdienen ook een luisterend oor

Een inspectie door medewerkers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is niet altijd fijn. Zorgt voor spanning. Logisch, want hoe leuk is het als iemand even je werk dat je naar eer en geweten verricht komt doorlichten? En dan ook nog constateert dat je steken laat vallen. En daar bovenop ook nog eens een fikse boete (een kleine zeventienduizend euro) oplegt. Logisch dat je daar dan niet al te relaxed op reageert. Woedend soms. Met de inspecteur als de gebeten hond.

PW18 - 07-05-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Thuis

Apothekers blij, apothekersassistenten blij en thuiszorgmedewerkers blij. En vooral ook de thuiswonende patiënten natuurlijk.

Het VWS-programma Langer Thuis, dat tot doel heeft ouderen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving zelfstandig oud te laten worden met een goede kwaliteit van leven, is lovenswaardig en verdient alle ondersteuning. Zodat ouderen voldoende eten, bijvoorbeeld, en hun medicatie goed innemen. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis blijkt uit onderzoek dat ondervoeding relatief vaak voorkomt bij ouderen die alleenstaand, laagopgeleid en (chronisch) ziek zijn. En dat kan weer tot gezondheidsproblemen leiden.

PW17 - 30-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Medicijnmeester

Terwijl de medicijnmeester geniet van de vele positieve reacties op het boek, rust hij zeker niet op zijn lauweren

Een ode aan de meester van de medicijnen. Zo werd bij de recente online-presentatie het boek van Karel Berkhout genoemd, dat ook als titel Meester van de medicijnen meekreeg. Oftewel, hoe een apotheker strijdt tegen dure geneesmiddelen. De apotheker in kwestie: Paul Lebbink van Transvaal Apotheek in Den Haag.

PW16 - 23-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Geel bloempje

De risico’s die aan het gebruik van deze producten kleven zijn volgens het RIVM te groot.

Sint-janskruid is een lieflijk plantje, maar je moet het niet nuttigen. De afgelopen jaren hebben we regelmatig artikelen gepubliceerd van Bijwerkingencentrum Lareb en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over sint-janskruid in kruidenpreparaten. De rode waarschuwingsdraad was steeds: het plantje is minder onschuldig dan het eruit ziet.

PW15 - 16-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Digitale toekomst

Lijdzaam afwachten is geen optie, dan gaan de internationale techgiganten met jouw zorg aan de haal, en dat moet niemand willen

Je haalt een robot in huis, of beter gezegd een kunstmatig mens, en die verzorgt je op alle mogelijke manieren en momenten. Gebruik je medicatie dan zorgt hij ervoor dat deze met een 3D-printer op de juiste sterkte wordt geprint en dat je alles iedere dag trouw en op het juiste moment inneemt. Hij houdt ondertussen je lichamelijke conditie scherp in de gaten en grijpt in wanneer nodig. Hoe mooi kan het zijn. Nou, zo’n menselijke robot kan je ook veel ellende bezorgen, zoals Ian McEwan fascinerend beschrijft in zijn roman Machines like me.

PW14 - 09-04-2021 | door Frans van den Houdt

Heilige COVID-graal

Een hardnekkig virus vraagt om een hardnekkige zoektocht naar effectieve opties

Weer een geneesmiddel dat wordt afgeschoten voor de behandeling van COVID-19: ivermectine. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) oordeelde onlangs dat het vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies gebruikt mag worden.

PW13 - 02-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Maatjes

Alleen door persoonlijke aandacht kan de echte behoefte van de patiënt achterhaald worden en de juiste farmaceutische zorg worden geleverd

Iedereen verdient een maatje, vindt het Oranjefonds. Ze zijn er in allerlei soort en maten: van wandelmaatje tot boodschappenmaatje, van huiswerkmaatje tot sportmaatje. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal wat extra aandacht geven aan een ander. Aan iemand die dat nodig heeft, aandacht, ondersteuning of begeleiding. En omdat er volgens het Oranjefonds altijd wel iemand in de omgeving is die extra hulp kan gebruiken voeren ze al enige tijd de campagne ‘Word ook maatje voor een ander’.

PW12 - 26-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Samenleving

Grote zorgen zijn er over de gezondheidsachterstanden en complexe ongelijkheid die daaraan ten grondslag ligt

We moeten koers zetten richting een mentaal weerbare, gezonde samenleving en minder richting medische zorg voor het individu, vindt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Vooruitlopend op de kabinetsformatie verschijnt onder de titel ‘Wissels omzetten voor een veerkrachtige samenleving’ een advies voor een nieuw kabinet en parlement over hoe we in de toekomst gezond en prettig kunnen leven in Nederland.

PW11 - 19-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Scherp

Als het over farmacie gaat in de verkiezingsprogramma’s vliegen de meest scherpe formuleringen je om de oren. De macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt, apothekers dienen extra mogelijkheden te krijgen om dure medicijnen zelf te maken en de noodzaak is groot om de productie van geneesmiddelen uit Azië naar Europa te halen. Alles blijft betaalbaar, transparantie over prijzen is essentieel en misbruik van patenten wordt aangepakt.

PW10 - 12-03-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top