Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Redactioneel

Obsoleet

Einde fax. Dat was op 1 februari groot nieuws. De rechtspraak had als een van de laatste sectoren in het land de fax in de ban gedaan.

PW6 - 11-02-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Weloverwogen

Aan de optie afwachten en pijnstillers gebruiken, wordt geheel voorbij gegaan

Niet klakkeloos behandelen. De laatste drie woorden van het interview met Marco Blanker van het UMC Groningen slaan de spijker op z’n kop.

PW5 - 04-02-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Hardnekkig

De dame op de foto heeft een keurige witte jas aan, lacht vriendelijk en staat in een apotheek, met een geneesmiddeldoosje in de hand. De apotheker wordt bij naam genoemd. Daaronder een logo van een groot Nederlands ziekenhuis. De site heeft een naam met iets medisch erin. Het lijkt allemaal heel echt, ook al is de foto van een beeldbank, het logo net niet compleet en komt de naam in geen enkel beroepsregister voor.

PW4 - 28-01-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Doordacht reizen

Een congresje hier, een symposiumpje daar, een expertpaneltje en interviewtje nog wat verder weg; wetenschappers vlogen vaak naar verre oorden om met collega’s van over de hele wereld van gedachten te wisselen. Dat moet en kan anders, vindt een groep internationale wetenschappers. En de coronacrisis heeft bewezen dat het kan, want de afgelopen twee jaar is er veel minder gevlogen en fysiek gecongresseerd.

PW3 - 21-01-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Bewijs

Niets is met zekerheid te zeggen. We moeten ons telkens realiseren dat niemand deze ziekte eerder heeft meegemaakt. Twee belangrijke, veelzeggende uitspraken van Mark de Boer, voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB), waarbij vooral alle criticasters van het coronabeleid eens wat vaker zouden moeten stilstaan. “Dit is een pandemie die niemand nog in deze vorm heeft meegemaakt. Dat vraagt om een flexibele weerbaarheid.”

PW1en2 - 14-01-2022 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Apothekersgen

“Het verlangen van de mensheid naar het paradijs kan voornamelijk worden opgevat als de vurige wens tenminste een keer vredig zonder familie te kunnen leven”, is een tekst van de Duitse schrijver Kurt Tucholsky. Evenals: “Toen God op de zesde dag alles bekeek wat hij had gemaakt, zag hij dat het goed was. De familie was er dan ook nog niet.”

PW51en52 - 24-12-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Vertrouwen

“Apothekers zijn actief betrokken bij de levering van vaccins, maar ik zie geen aanleiding om ze ook in te zetten bij vaccinatieprogramma’s, hoewel daar geen principiële redenen voor of tegen zijn.” En: “We vinden het een goede ontwikkeling dat de apotheker nu meer zorgverlener is, maar hij kan niet op de stoel van de huisarts gaan zitten. Wij zien geen urgentie om iets te veranderen aan de huidige werkwijze met betrekking tot vaccineren.”

PW50 - 17-12-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Zoektocht

Hoe belangrijk het is goed je hersens te gebruiken bij wat je eet en hoeveel je beweegt om te voorkomen dat je te dik wordt of diabetes of een hartkwaal krijgt, dringt gelukkig tot steeds meer mensen door.

PW49 - 10-12-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Verleiden

Drop of geen drop. Onlangs ontspon zich op LinkedIn een levendige discussie over de vraag of de verkoop van snoepgoed nog wel thuishoort in de apotheek. Iemand had zich al wachtend verbaasd afgevraagd waarom er bij de balie drie schappen met zakjes drop stonden. De verleiding bleek groot om er een te grijpen.

PW48 - 03-12-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Pilstrip

Een van de grote ergernissen van reumapatiënten is dat verpakkingen zo zijn gemaakt dat ze de geneesmiddelen er helemaal niet of slechts na geklooi met gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en mesjes uit kunnen krijgen.

PW47 - 26-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Solidair

Duurzaam is hét woord van deze tijd. Ook binnen de farmacie klinkt het veelvuldig, als een strijdbare kreet om de toekomst aan te kunnen. Op congressen, symposia, webinars; overal duiken deskundigen op om hun visie te geven op een groene, duurzame farmacie. Ook in het PW, begin oktober.

PW46 - 19-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Geldvraag

Dankzij de coronapandemie is er volop aandacht voor de mRNA-vaccins, maar kunnen deze ook een rol spelen in de strijd tegen kanker? Deze vraag wierp het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie onlangs op, om hem vervolgens bevestigend te beantwoorden.

PW45 - 12-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Genetica

Dieren komen de zieke mens weer eens te hulp: slangen en varkens. Het Leidse biotechbedrijf VarmX wist € 17,5 miljoen binnen te hengelen van de European Innovation Council (EIC) voor de versnelde ontwikkeling van VMX-C001, een geneesmiddel dat is geïnspireerd op het gif van de Australische bruine slang. Het middel moet ernstige bloedingen voorkomen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, met name bij spoedoperaties.

PW44 - 05-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Schrik

Griepvaccinatiegraad bij zorgverleners te laag, stond onlangs boven een persbericht van de overheid. Ieder jaar worden aan het begin van de herfst weer campagnes opgezet en klemmende oproepen gedaan aan zorgverleners zich toch vooral tegen de griep te laten inenten, maar de resultaten stellen steeds weer teleur.

PW43 - 29-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Opgewonden

Op deze plaats heb ik de afgelopen jaren regelmatig geschreven over een malariavaccin. Of beter gezegd: over het nog altijd niet bestaan daarvan. In juni nog. Het COVID-19-vaccin was er in no time, maar op dat voor malaria was het al decennialang wachten.

PW42 - 22-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Symbool

De apotheker kan de regie nemen in het bestrijden van verspilling en vervuiling in de farmacie; hij is tenslotte de spil in de medicijnketen, schrijft een milieudeskundige in dit PW. Ook anderen focussen op de rol van apothekers in het realiseren van een veel groenere, duurzame farmacie.

PW40en41 - 08-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Houdbaarheid

Het was even zoeken naar relevante informatie in de op Prinsjesdag gepresenteerde VWS-begroting voor 2022, maar uiteindelijk vond je wel wat. Grootse nieuwe beleidsplannen blijven door de demissionaire status van het kabinet echter uit.

PW39 - 01-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Prijspop

Ze had eigenlijk de Nobelprijs moeten krijgen, maar kreeg een Barbie. Wel een speciale, helemaal naar haar gemodelleerd, tot aan haarkleur (rood) en -stijl (steil) toe.

PW38 - 24-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Beloning

Ze zoeken dagelijks naar het beste alternatief voor niet-beschikbare medicijnen, maar worden vervolgens afgeblaft omdat de patiënt teleurgesteld is over de andere kleur van het doosje of omdat hij niet van plan is te betalen voor die “flutuitleg die hij toch niet nodig heeft”. Ze willen meneer helpen met incontinentiematerialen maar mogen die niet leveren. Wanhoop, bij patiënt en assistent.

PW37 - 17-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Werk aan de winkel

Farmabuddy’s, medicatiemaatjes, valvoorkomers, naobervrijwilligers; op allerlei manier zetten heel veel mensen zich dag en nacht in om kwetsbare, nog thuiswonende ouderen te helpen bij hun medicatie, bij het voorkomen van vallen en het terugdringen van eenzaamheid.

PW36 - 10-09-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Document acties

Back to top