Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Reumapatiënt kan veilig medicatie afbouwen

PW10 - 04-03-2021
Reumapatiënten die minstens zes maanden nauwelijks tot geen klachten ervaren van hun ziekte, kunnen veilig hun medicatie afbouwen. Na stapsgewijze afbouw kan 15% van de patiënten helemaal zonder geneesmiddelen en 80% kan minderen. Daarbij maakt het niet uit welk geneesmiddel het eerst wordt afgebouwd.
Reumapatiënt kan veilig medicatie afbouwen

Voorwaarde is wel dat de stapsgewijze medicatieafbouw gebeurt onder toezicht van een reumatoloog, om bij opvlamming van de ziekte direct te kunnen ingrijpen. Volgens dr. Elise van Mulligen, die deze week op het onderzoek promoveerde aan het Erasmus MC, is dat bij 60% van de patiënten het geval.

Voor haar onderzoek vergeleek Van Mulligen twee stapsgewijze afbouwstrategieën. Bij de eerste methode werd als eerste het klassieke reumamiddel – meestal methotrexaat – afgebouwd en daarna de biological, veelal de TNF-alfaremmer etanercept of adalimumab. Bij de tweede strategie was dit andersom.

“Uit het onderzoek kwam naar voren dat het niet uitmaakt waarmee je begint”, zegt Van Mulligen. “Omdat we naast medicijnkosten ook kijken naar kosten door werkverlies, vonden we geen verschil in kosteneffectiviteit vanuit maatschappelijk oogpunt. De voorkeur van de patiënt kan daarom leidend zijn. Heeft de patiënt een hekel aan prikken, dan kan de biological er het eerst af, en mocht hij bijvoorbeeld misselijk worden van methotrexaat, dan kan dat het eerst worden weggelaten.”

In de studie zagen de onderzoekers de patiënten om de drie maanden. Bij het eerste consult halveerde de dosering en bij het tweede kregen de patiënten een kwart. Na zes maanden waren zij volledig gestopt.

Monitoring vond onder meer plaats met de disease activity score (DAS), die al een verslechtering weergaf voordat de patiënt daadwerkelijk een opvlamming kreeg. “Een lichte verandering in de DAS-score zou bij de reumatoloog daarom moeten leiden tot verhoogde alertheid.”

Met het afbouwen van de medicatie van de ruim 160.000 patiënten met reumatoïde artritis in Nederland kunnen miljoenen euro’s worden bespaard, denkt Van Mulligen.

 

Document acties

Back to top