Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Laat je leven niet beperken door vervelende allergieën

30-10-2023
In de medische wereld van tegenwoordig wordt er niet vaak gesproken over allergieën. Als je naar de dokter gaat, is de kans groot dat die zegt “oh, dat is máár een allergie.” En dat is eigenlijk best gek, want veel mensen hebben veel last van allergieën. Bovendien kan een allergie een grote impact hebben op je gemoedstoestand en welzijn in het dagelijks leven. Daarom duiken we in deze tekst wat dieper in op de impact van allergieën en wat voor behandelingen er mogelijk zijn. Want hoewel het niet zo bekend is, zijn er meerdere uitstekende behandelopties voor allergieën beschikbaar.
Laat je leven niet beperken door vervelende allergieën

 De impact van allergieën

Als je zelf last hebt van een (zware) allergie, weet je precies hoe vervelend dit kan zijn. Sommige mensen hebben zoveel last van hooikoorts dat ze in de lente nauwelijks meer naar buiten kunnen. Anderen hebben jarenlang last van een verstopte neus en tranende ogen door een huisstofmijtallergie. Hetzelfde geldt voor een allergie voor pinda’s, lactose of een andere voedselallergie. Deze allergieën zorgen ervoor dat je nooit helemaal vrij in je hoofd bent als je ergens gaat eten of drinken. Je zal altijd op je hoede moeten zijn of je niet allergisch bent voor het eten op je bord of drinken in je glas. Het is daarom voor veel mensen een stuk meer dan “slechts een allergie.” Gelukkig zijn er meerdere behandelingen mogelijk, die de kwaliteit van leven flink kunnen verbeteren.

De behandelingen van allergieën

Er zijn drie verschillende soorten behandelopties voor allergieën beschikbaar. Omdat ieder mens weer anders is, reageert iedereen ook weer anders op verschillende behandelingen. Omdat allergieën zo divers zijn, is er geen ‘one size fits all’ aanpak mogelijk. Daarom is het altijd een goed idee om met een expert in gesprek te gaan om te kijken welke aanpak jou de beste kwaliteit van leven geeft.

Het vermijden van de allergenen

Als je last hebt van allergie, en hier ook bewust van bent, dan zal je deze stap waarschijnlijk al hebben toegepast. Het is natuurlijk logisch dat wanneer je allergenen mijdt, je minder last van je allergie zult hebben.

Maar dit is niet altijd even makkelijk. In het geval van bijvoorbeeld een pinda-allergie, kan je simpelweg pinda’s en noten vermijden. Maar wanneer je last hebt van allergenen in de lucht, zoals pollen of een huisstofmijt, is dit maar in beperkte mate mogelijk. Om deze klachten te verlichten, is er daarom vaak medicatie nodig.

Medicatie die allergische klachten verlicht

Zoals hierboven aangegeven, komt het in veel gevallen voor dat er medicatie nodig is om de klachten te verlichten. Deze medicijnen zijn er in allerlei verschillende vormen. Welke vorm het beste bij jou past, hangt af van het type allergie dat je hebt.

Bestrijd allergieën met immunotherapie

In sommige gevallen is medicatie niet toereikend genoeg om voldoende klachtverlichting te bieden. Gelukkig zijn er dan nog andere opties beschikbaar. Eén daarvan, is allergie immunotherapie. Dit is een therapie die erop gericht is om je lichaam minder heftig te laten reageren op allergenen.
Dit wordt gedaan door een kleine hoeveelheid van de allergenen toe te dienen voor een langere periode. Doordat het lichaam als het ware gewend raakt aan de stof, bouw je een tolerantie op. Na enkele jaren heb je voldoende tolerantie opgebouwd waardoor je de allergenen goed kan verdragen.

Blijf niet leven met een vervelende allergie

Als je dus last hebt van een allergie die je leven beperkt, doe er dan vooral wat aan. Er zijn meerdere dingen die je kan doen om de kwaliteit van je leven (flink) te verbeteren. En met de juiste behandelopties, loop jij de volgende lente door de weide zónder tranende ogen en een verstopte neus.

 

Document acties

Back to top