Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding volanesorsen

PW3 - 13-01-2022
Volanesorsen (Waylivra), voor patiënten met genetisch bevestigd familiair chylomicronemiesyndroom (FCS), kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Zorginstituut adviseert positief over vergoeding volanesorsen

De fabrikant heeft gevraagd om vergoeding van Waylivra, een vloeistof voor injectie die 285 mg volanesorsen bevat, specifiek voor volwassen FCS-patiënten met een hoog risico op alvleesklierontsteking, bij wie een dieet en triglyceridenverlagende behandeling onvoldoende resultaat gaven.

Bij FCS is de afbraak van triglyceriden verstoord waardoor de concentratie van triglyceriden en chylomicronen in het bloed toeneemt, wat kan leiden tot verschillende klachten, zoals buikpijn en een ontstoken alvleesklier (pancreatitis).

Het Zorginstituut Nederland adviseert volanesorsen (Waylivra) op te nemen in bijlage 1B van het GVS, met als voorwaarde voor vergoeding: uitsluitend voor een verzekerde vanaf 18 jaar als aanvulling op het dieet voor de behandeling van genetisch bevestigd FCS, met een hoog risico van pancreatitis bij wie de respons op dieet en triglyceridenverlagende behandeling onvoldoende was.

Document acties

Back to top