Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen

12-01-2022
Opereren bij neuspoliepen is effectiever dat alleen behandelen met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie, onder leiding van het Amsterdam UMC, in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waarin twee behandelingen zijn vergeleken.
Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen

De studie is uitgevoerd onder 238 patiënten met neuspoliepen, goedaardige gezwellen van het neusslijmvlies, die willekeurig geneesmiddelen kregen of een operatie in combinatie met geneesmiddelen.

Patiënten die werden geopereerd hadden na twaalf maanden minder klachten, een betere neusademhaling, een betere kwaliteit van leven en minder neuspoliepen. Bovendien kregen de patiënten met alleen medicijnen vaker prednison voorgeschreven, concluderen de onderzoekers, die de resultaten hebben gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine.

De studie toont aan dat opereren bij patiënten met neuspoliepen die onvoldoende controle hebben over hun klachten effectiever is dan alleen geneesmiddelen. Dit positieve effect houdt, volgens de onderzoekers, minimaal een jaar aan.

Behandeling neuspoliepen

De behandeling van neuspoliepen start meestal met neusspray of druppels, spoelen met een zoutoplossing en korte kuren met corticosteroïden die door het hele lichaam werken, zoals prednison. Als de patiënt hierop niet goed reageert, volgt een (endoscopische) neusbijholten-operatie. Hierbij worden de poliepen weggehaald en de openingen naar de neusbijholten verruimd. Geneesmiddelen kunnen daardoor ook beter op de slijmvliezen inwerken.

Document acties

Reacties

12-01-2022 16:50
P.D. Knoester (408112) zegt:

Is in deze studie is in de medicatiegroep niet het gebruik van een IL-4 remmer meegenomen; ik denk dat dit de resultaten sterk ten faveure van chirurgie doet uitslaan.

Back to top