Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Optima Farma oneens met conclusies NZa-onderzoek

16-07-2021
Apothekersassistenten moeten opkomen voor hun vak want de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geen oog voor de werkelijke problemen in de apotheken. Dat stelt beroepsvereniging Optima Farma, die met de actie #WeSlikkenHetNietLanger! apothekersassistenten oproept ervaringen te delen over medicijntekorten, administratieve lasten en het preferentiebeleid.
Optima Farma oneens met conclusies NZa-onderzoek

Optima Farma is het oneens met de NZa, die onlangs concludeerde dat de openbare apotheekzorg voldoende toegankelijk is. Volgens het verkennend onderzoek van de zorgautoriteit zou van acute problemen in de sector geen sprake zijn, wel is er in sommige regio’s een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel.

Ook waarschuwt de NZa voor mogelijke problemen met de beschikbaarheid van arbeid op de langere termijn.

Volgens Optima Farma kijkt de zorgautoriteit niet verder dan tot de deur van de apotheek, door te stellen dat zolang er genoeg apotheken zijn de toegang tot farmaceutische zorg voldoende is. De NZa zou hiermee onvoldoende de problemen erkennen waar apothekersassistenten dagelijks mee te maken hebben, door onder meer het preferentiebeleid en medicijntekorten.

Ook vinden apothekersassistenten dat hen steeds meer belangrijke taken uit handen worden genomen, doordat hulpmiddelen en dure geneesmiddelen verdwijnen uit de apotheek.

Met de actie #WeSlikkenHetNietLanger! roept Optima Farma apothekersassistenten op zo veel mogelijk noodkreten over de werkdruk en problemen in de apotheken te melden bij de NZa.

Brief cao-partijen

De zorgautoriteit heeft het verkennend onderzoek naar de toegankelijkheid van apotheekzorg uitgevoerd naar aanleiding van een brief van de cao-partijen, die stellen dat de gecontracteerde tarieven voor farmaceutische zorg onvoldoende ruimte bieden voor marktconforme loonontwikkeling in de sector. Dat zou bijdragen aan oplopende personeelstekorten en een toenemende werkdruk, aldus de cao-partijen.

 

Document acties

Back to top