Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gezondheidsraad: vaccineer alle pasgeborenen tegen het rotavirus

13-07-2021
Niet alleen pasgeborenen uit risicogroepen, maar alle pasgeborenen moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Gezondheidsraad: vaccineer alle pasgeborenen tegen het rotavirus

Onderzoek heeft aangetoond dat in landen waar al wel grotere groepen kinderen gevaccineerd zijn tegen het rotavirus, het aantal kinderen met gastro-enteritis en het aantal ziekenhuisopnames afnam, schrijft de Gezondheidsraad.

Het besmettelijke rotavirus kan gastro-enteritis veroorzaken. Dit kan leiden tot overgeven, waterdunne diarree, misselijkheid en koorts. Deze symptomen kunnen vervolgens resulteren in uitdroging. In Nederland komen rotavirusinfecties veel voor, vooral bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 2 jaar. Jaarlijks worden er ongeveer 3500 kinderen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een infectie met dit virus.

Kwetsbare kinderen, bijvoorbeeld kinderen die te vroeg geboren zijn, een te laag geboortegewicht hebben of een ernstige aangeboren afwijking hebben, lopen een groter risico op een ernstiger verloop van de ziekte. Jaarlijks overlijden van deze groep 6-7 kinderen als gevolg van een rotavirusinfectie.

Op dit moment zijn er vaccins tegen het rotavirus beschikbaar: Rotarix en RotaTeq. Beide vaccins dienen oraal te worden toegediend. Om vaccinatie tegen het rotavirus kosteneffectief te laten zijn, zal de prijs van de huidige beschikbare vaccins wel moeten dalen, aldus de Gezondheidsraad.

 

Document acties

Back to top