Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Illegale geneesmiddelen gevonden in afslankmiddel Sulami

22-12-2021
Het afslankmiddel Sulami (Susut alami) bevat naast kruiden ook illegale geneesmiddelen waardoor gebruikers risico lopen op bijwerkingen. Ook in combinatie met andere medicatie kan het gebruik van Sulami leiden tot gevaarlijke interacties. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Illegale geneesmiddelen gevonden in afslankmiddel Sulami

Uit onderzoek blijkt dat Sulami naast kruiden ook de illegale geneesmiddelen sibutramine en canrenone bevat, die niet vermeld staan op de verpakking. Sibutramine is sinds 2010 in Nederland een verboden afslankmiddel; de plaspil canrenone is in Nederland niet toegestaan.

Sulami is een kruidenpreparaat uit Indonesië, dat in Nederland te koop is via webshops. Volgens de productinformatie is het een 100% kruidenpreparaat met zes verschillende kruiden.

Lareb heeft één melding ontvangen over onder andere duizeligheid, hallucinaties en slapeloosheid bij het gebruik van Sulami. Het Nationaal Vergiftingen Informatie Centrum (NVIC) heeft een vergelijkbare melding ontvangen. Monsters van de producten van beide gebruikers zijn onderzocht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het NVIC op de hoogte gebracht.

Document acties

Back to top