Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM: Mediq mag Eurocept Homecare niet overnemen

07-01-2022
Mediq krijgt geen toestemming Eurocept Homecare, leverancier van ambulante infuuspompen voor medicijnen en voedsel, over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt Mediq door de overname een zeer sterke positie op de markt voor infuuspompen.
ACM: Mediq mag Eurocept Homecare niet overnemen

Mediq en Eurocept Homecare stellen allebei ambulante elektronische infuuspompen ter beschikking aan onder meer thuiszorgorganisaties, die deze gebruiken voor het leveren van geneesmiddelen en vloeibaar voedsel aan patiënten thuis.

Beide bedrijven zijn elkaars meest nabije concurrenten op een markt met al weinig aanbieders, concludeert de ACM, die niet verwacht dat de sterke positie van Mediq na de overname binnen een redelijke termijn voldoende onder druk komt te staan.

Verder zijn huidige concurrenten tot nog toe maar zeer beperkt in staat geweest hun positie uit te breiden. Ook toetreding van nieuwe partijen is niet eenvoudig, omdat daarvoor onder meer forse investeringen nodig zijn in het opbouwen van een netwerk onder bijvoorbeeld artsen en thuiszorgorganisaties.

Hogere prijzen

Na de overname zou Mediq een onvermijdelijke contractpartij worden, aldus de mededingingsautoriteit, waar zorgverzekeraars voor hun verzekerden niet omheen kunnen. Zorgverzekeraars hebben ook hun zorgen geuit bij de ACM over deze overname vanwege het wegvallen van een belangrijk deel van de concurrentiedynamiek.

De ACM concludeert dat de overname zal leiden tot hogere prijzen en lagere kwaliteit van de geleverde diensten, en verleent daarom geen vergunning aan Mediq. Partijen kunnen in beroep gaan tegen dit besluit.

Document acties

Back to top