Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine

PW22 - 26-05-2021
Huisartsen en psychiaters schrijven het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen benadrukken dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.
Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine

Het antipsychoticum quetiapine (Seroquel), dat is geregistreerd voor schizofrenie, bipolaire stoornis of zware depressie, zorgt voor forse bijwerkingen. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt bij slaapproblemen, concluderen de onderzoekers van Pointer.

Huisartsen en psychiaters schrijven quetiapine in een lage dosering voor bij slaapproblemen vanwege het slaapverwekkend effect. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft de richtlijnen en de onderzoeken bekeken en roept huisartsen en psychiaters op het middel niet voor te schrijven bij slaapstoornissen.

Volgens Pointer kan het gebruik van quetiapine zorgen voor forse bijwerkingen, zo blijkt uit 950 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. In die meldingen is 123 keer de indicatie ‘slaapstoornis’ genoemd. Suïcidale gedachten en trombose zijn gemeld als bijwerking; ook kan het middel leiden tot flink overgewicht.

Uit cijfers van Zorginstituut Nederland blijkt dat het aantal gebruikers van quetiapine gegroeid is van bijna 100.000 in 2015 tot meer dan 130.000 in 2019. Het antipsychoticum zou onder andere worden gezien als alternatief van benzodiazepinen.

Document acties

gearchiveerd onder: huisartsen, quetiapine, richtlijnen
Back to top