Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Cimetidine krijgt weer plek in NHG-Standaard

PW42 - 14-10-2021
Cimetidine, een H2-antagonist gebruikt bij maagklachten, is weer opgenomen in de NHG-Standaard Maagklachten. Dit heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) besloten nu twee andere H2-antagonisten, ranitidine en nizatidine, definitief uit de handel zijn genomen.
Cimetidine krijgt weer plek in NHG-Standaard

Cimetidine heeft een plek bij onvoldoende effect van een antacidum of mucosaprotectivum. Dat geldt ook voor de H2-antagonist famotidine, dat al was opgenomen in de standaard. Beide H2-antagonisten zijn wisselend leverbaar.

In de vorige versie van de standaard was op basis van kosten ranitidine het eerstekeusmiddel, waren famotidine en nizatidine tweedekeusmiddelen en werd cimetidine niet geadviseerd, vanwege het ongunstige interactieprofiel. Doordat ranitidine en nizatidine niet meer verkrijgbaar zijn, zijn deze middelen sinds oktober verwijderd uit de standaard.

Verder spreekt het NHG geen voorkeur meer uit voor famotidine ten opzichte van cimetidine: beide middelen zijn gelijkwaardig wat betreft effectiviteit. Wel dient men bij toepassen van cimetidine rekening te houden met de contra-indicatie aangeboren lang-QT-intervalsyndroom en de interacties met onder meer dihydropyridines, diltiazem, fenytoïne, sildenafil en verapamil. Ook geeft de huisartsenorganisatie aan dat ondanks de leveringsproblemen van de overgebleven H2-antagonisten het van belang blijft step-up-beleid te volgen en daarin de stap met H2-antagonisten niet over te slaan.

Document acties

Back to top