Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

V&VN: ‘Verpleegkundigen kunnen niet veilig werken’

01-05-2020
Van alle verpleegkundigen en verzorgden heeft de helft een tekort aan beschermende middelen zoals mondkapjes. Een derde ervaart psychische druk om zonder bescherming zorg te leveren. Dat blijkt uit een peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) waaraan tienduizend respondenten hebben meegedaan.
V&VN: ‘Verpleegkundigen kunnen niet veilig werken’

Het tekort aan beschermingsmiddelen is het grootst in de wijkverpleging, waar 55% van alle verpleegkundigen en verzorgenden een tekort ervaart. In ziekenhuizen is het tekort het kleinst: daar ervaart 25% een tekort. Het grootste probleem overal is het tekort aan mondkapjes.

Ruim één op de drie verpleegkundigen en verzorgenden ervaart druk om zonder voldoende beschermende middelen toch zorg te verlenen. In de wijken en verpleeghuizen is dat bijna de helft. Bij één op de vijf respondenten speelt ook druk vanuit het management en de leidinggevenden.

79% van de respondenten maakt zich zorgen over de eigen gezondheid, van kwetsbare patiënten en die van de eigen familieleden. Bijna drie op de tien respondenten heeft COVID-19-gerelateerde klachten gehad, de helft van hen is daarmee toch gaan werken.

Volgens een kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden zijn de richtlijnen van het RIVM goed toepasbaar in de praktijk. Vier op de tien is echter van mening dat die onvoldoende bescherming bieden; onder wijkverpleegkundigen is dat de helft.

Zorgen

V&VN stelde de open vraag waar respondenten zich zorg over maken. Duizenden reacties gingen over het tekort aan beschermende middelen, gevaar op besmetting, onduidelijke richtlijnen en de anderhalvemetermaatregel. “In de wijk is de situatie vaak onvoorspelbaar. We komen bij mensen thuis, soms bij veel mensen in één huis. Anderhalve meter is niet te doen. Je hebt vaak geen idee of mensen besmet zijn”, aldus een wijkverpleegkundige.

 

 

Document acties

Back to top