Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Meer zorgen onder Nederlanders over COVID-19’

PW19 - 30-04-2020
Nederlanders zijn zich in de loop van de coronacrisis meer zorgen gaan maken over hun eigen gezondheid en die van hun familie. Ook is de informatiebehoefte veranderd: van cijfers over de uitbraak naar testen en immuniteit. Dat blijkt uit een onderzoek door Nivel en RIVM.
‘Meer zorgen onder Nederlanders over COVID-19’

Aan het begin van de coronacrisis - eind februari - maakten mensen zich nog niet zoveel zorgen over het virus, concluderen RIVM en Nivel, die sinds 24 februari onderzoeken hoe Nederlanders de crisis beleven en hoe zij denken over de maatregelen van de overheid. De online vragenlijsten werden ingevuld door ongeveer drieduizend deelnemers van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Eind februari maakte 19% van de ondervraagden zich zorgen over de eigen gezondheid en 28% over de gezondheid van familieleden. Eind maart maakte 47% van de ondervraagden zich zorgen over de eigen gezondheid en 69% over die van familieleden.

26% van de deelnemers gaf eind februari aan meer informatie te willen over het nieuwe coronavirus, bijvoorbeeld over besmetting en ziekteverschijnselen. Medio april daalde dit tot 15%. Begin april ontstond meer behoefte aan informatie over maatregelen van de overheid en het aantal herstelde patiënten met COVID-19. Half april waren deelnemers vooral benieuwd naar testen en immuniteit.

Ongeveer 80% van de deelnemers zei vertrouwen te hebben in zowel de informatie van het RIVM als de overheidsmaatregelen. Meer dan 90% gaf aan deze maatregelen ook op te volgen.

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Nederlander, zorgen, covid-19, gezondheid
Back to top