Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Stijging voorschriften astma en COPD bij start lockdown

23-07-2020
Na een tijdelijke stijging in het begin van de coronapandemie in het voorschrijven van geneesmiddelen voor COPD en astma, daalde dit weer tot iets onder het niveau van 2019. Het voorschrijven van hooikoortsmiddelen veranderde niet tijdens de pandemie. Dat meldt het Nivel op basis van cijfers van huisartsenpraktijken.
Stijging voorschriften astma en COPD bij start lockdown

Nivel onderzocht het voorschrijven van drie medicijngroepen bij luchtwegproblemen: geneesmiddelen voor COPD en astma, middelen bij hooikoorts en middelen bij verkoudheid. Voor medicijnen bij astma en COPD is tussen week 9 (de week dat de eerste coronapatiënt in Nederland werd gesignaleerd) en week 12 (de start van de lockdown) een stijging te zien in het voorschrijven. Daarna daalde het aantal voorschriften, wat lijkt op een compensatie voor de korte piek in week 9 tot en met 12.

Het voorschrijven van hooikoortsmiddelen piekte tussen week 15 en 17 en tussen week 22 en 23. Een beeld dat ook zichtbaar was in 2019 en dat, volgens Nivel, past bij de variatie in last die patiënten met hooikoorts ervaren.

Huisartsen schreven geneesmiddelen bij hoesten en verkoudheid de helft minder voor tijdens de pandemie, na een eenmalige stijging in week 11. Deze afname is te verklaren door een afname in het aantal contacten met de huisarts over hoesten en verkoudheid.

Voor het vaststellen van deze cijfers maakt Nivel gebruik van de cijfers van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

 

Document acties

Back to top