Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor Europa

21-12-2020
Het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Pfizer/BioNTech is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie voor mensen vanaf 16 jaar. Dat heeft de geneesmiddelenbeoordelingscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vanmiddag bekendgemaakt.
Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor Europa

Het vaccin, genaamd Comirnaty, is zorgvuldig beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Daaruit is gebleken dat het vaccin bij 95% van de mensen van 16 jaar en ouder bescherming biedt tegen COVID-19.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het vaccin rond de 95% effectief is bij ouderen vanaf 65 jaar, en bij risicogroepen zoals patiënten met astma, chronische longziekten, diabetes, hoge bloeddruk of obesitas.

Niet alle informatie uit de onderzoeken is compleet en bekend, daarom is Comirnaty voorwaardelijk goedgekeurd. De fabrikant is verplicht de komende twee jaar aanvullende informatie in te dienen. Zo moet uit verder onderzoek blijken hoe lang het vaccin bescherming geeft, hoe goed het vaccin ernstige COVID-19 voorkomt, hoe goed het mensen met een minder goed werkend afweersysteem, kinderen en zwangere vrouwen beschermt en of het vaccin ook COVID-19 zonder klachten voorkomt.

Een voorwaardelijke goedkeuring geven Europese autoriteiten alleen wanneer er bij een ernstig ziekteverloop nog geen betere behandelopties zijn.

Bijwerkingen

Het vaccin van Pfizer/BioNTech bestaat uit twee prikken, waar drie weken tussen zit. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn roodheid, pijn en zwelling op de prikplek. Spier- en gewrichtspijnen kunnen ook voorkomen, net als vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en verhoging. Deze bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na een paar dagen.

 

Document acties

Back to top