Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oproep duizend artsen: hervorm de zorg

PW25 - 11-06-2020
Deze coronacrisis laat pijnlijk zien waarmee de zorg al jaren worstelt: vaak is niet duidelijk wie verantwoordelijk is en wie de regie voert. Dat schrijft een groep van duizend artsen in een manifest. Ze roepen volksvertegenwoordigers op de gezondheidszorg nu te hervormen.
Oproep duizend artsen: hervorm de zorg

“De centrale overheid is te ver teruggetreden en het is niet duidelijk waar zij inhoudelijk voor staat. Ook wordt in de zorg te veel overgelaten aan de markt, de lagere overheden en het ‘veld’, zoals bewindspersonen dat plegen te noemen”, schrijven de artsen in hun manifest ‘Gooi nu het roer om in de zorg’.

Volgens de artsen, die werkzaam zijn in de dagelijkse patiëntenzorg, toon deze coronacrisis ook aan dat de overheid wel degelijk in staat is om met vergaande maatregelen de gezondheid van de bevolking te beschermen. Ook blijkt dat korte lijnen zorgen voor betere samenwerking, zonder dat marktwerking en concurrentie in de weg staan.

Rondetafelgesprek

In een rondetafelgesprek met Eerste en Tweede Kamerleden willen de artsen toelichten tegen welke problemen zij aanlopen op de werkvloer. Ook vragen zij in hun manifest de volksvertegenwoordigers zich uit te spreken over de noodzaak van marktwerking en meer centrale sturing in de zorg. Verder verdienen verpleegkundigen en verzorgenden, volgens de artsen, een beter salaris en zorgprofessionals zouden niet meer dan 20% van hun tijd moeten besteden aan administratieve taken.

 

 

 

Document acties

Back to top