Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Klachten na overstap naar ander hydrocortisonproduct

07-12-2020
Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie die hydrocortison gebruiken en overstappen op een ander product met hydrocortison kunnen klachten krijgen van ontregeling. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Klachten na overstap naar ander hydrocortisonproduct

Lareb ontving tussen februari en oktober van dit jaar 48 meldingen van klachten na het wisselen naar een ander product met de werkzame stof hydrocortison. Het merendeel van de klachten gaat over het merk Acecort.

Klachten die passen bij een te lage hoeveelheid stresshormonen werden het meest gemeld. Een aantal patiënten kreeg klachten die passen bij een dreigende Addison-crisis, waardoor zij meer hydrocortison moesten innemen of zelfs een noodinjectie met hydrocortison moesten gebruiken. Enkele patiënten zijn met een Addison-crisis opgenomen in het ziekenhuis.

Sinds maart 2020 is hydrocortison met de merknaam Acecort geregistreerd als geneesmiddel in de sterktes 1, 5, 10 mg en 5/10 mg en zijn patiënten van apotheekbereidingen overgezet op dit geneesmiddel. De klachten die werden gemeld hebben, volgens Lareb, vermoedelijk grotendeels te maken met instelproblemen na het overstappen. Ondanks dat Acecort dezelfde werkzame stof bevat als de apotheekbereidingen met hydrocortison, kunnen er kleine verschillen zijn in de hoeveelheid.

Lareb benadrukt dat zorgverleners en patiënten extra alert moeten zijn op het overstappen naar een ander product met hydrocortison, om ernstige situaties te voorkomen. Het bijwerkingencentrum heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geïnformeerd over de meldingen.

 

 

 

 

Document acties

Back to top