Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: thuiszorgmedewerkers zijn onvoldoende beschermd

01-04-2020
Onder thuiszorgmedewerkers en zorgbestuurders zijn veel zorgen over het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, brillen, schorten en handschoenen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
IGJ: thuiszorgmedewerkers zijn onvoldoende beschermd

De beschermingsmiddelen zijn in deze coronacrisis noodzakelijk om de werkzaamheden in de thuiszorg, zoals persoonlijke verzorging of wondverzorging, op een veilige manier te kunnen uitvoeren. IGJ wijst het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dagelijks op het tekort aan deze beschermende middelen. 

De impact van het tekort wordt vergroot wanneer niet iedereen getest kan worden bij klachten en de bestuurders en thuiszorgmedewerkers de keuze moeten maken met of zonder bescherming te verzorgen.

Zorgaanbieders melden de inspectie dat veel cliënten stoppen met de thuiszorg uit angst besmet te worden. Thuiszorgaanbieders schalen in een aantal gevallen zelf de zorg af, bijvoorbeeld als er te weinig zorgverleners zijn om al het werk te doen. Ook worden medewerkers die niet nodig zijn binnen de eigen thuiszorgorganisatie, regionaal ingezet om daar te zijn waar hulp nodig is. Deze regionale samenwerking is de enige manier om de zorg met elkaar te kunnen blijven leveren, benadrukt IGJ.

Document acties

Back to top