Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Daling voorschriften pijnstillers tijdens pandemie

20-07-2020
Huisartsen hebben in het begin van de coronapandemie minder NSAID’s voorgeschreven en iets minder opioïden, in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dat stelt het Nivel op basis van cijfers uit een steekproef bij 350 huisartsenpraktijken.
Daling voorschriften pijnstillers tijdens pandemie

De daling van het aantal voorschriften voor pijnstillende medicatie begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen thuis te werken, concludeert Nivel.

Huisartsen schrijven met name oxycodon minder voor aan nieuwe patiënten: in 2019 kregen in week 12 ongeveer 34 patiënten per 100.000 patiënten voor het eerst een oxycodon-voorschrift, in 2020 waren dat maar 23 patiënten. Daarbij komt dat in de ziekenhuizen de planbare operaties zijn uitgesteld, en oxycodon wordt vaak meegegeven als ontslagmedicatie na een operatie.

Ook schrijven huisartsen minder vaak tramadol voor aan nieuwe patiënten, hoewel het verschil kleiner is dan bij oxycodon. Voor fentanyl en morfine zijn er nauwelijks verschillen tussen 2019 en 2020.

Vrij verkrijgbaar

Een mogelijke verklaring voor de grotere daling in het voorschrijven van NSAID’s kan zijn dat patiënten, al dan niet op advies van de huisarts, vrij verkrijgbare NSAID’s hebben gekocht bij de apotheek of drogist. Een andere verklaring is, volgens Nivel, dat patiënten minder snel naar de huisarts gaan met pijnklachten.

Document acties

Back to top