Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Coronabehandeling met bloedplasma kan starten

PW 47 - 11-11-2020
De vierduizend doses met antistoffen tegen het coronavirus die Sanquin Bloedbank en Sanquin Plasma Products hebben geproduceerd uit gedoneerd bloed kunnen worden ingezet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
Coronabehandeling met bloedplasma kan starten

Het geneesmiddel zal in eerste instantie worden toegepast om besmetting en ziekte te voorkomen bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals kankerpatiënten en patiënten die net een transplantatie hebben ondergaan.

De voorraad van vierduizend doses is beperkt, aangezien een patiënt waarschijnlijk elke maand behandeld moet worden. Sanquin Bloedbank en Sanquin Plasma Products zetten de productie voort en naar verwachting komen er in januari nog vierduizend doses beschikbaar.

Ook komt er een onderzoek om in kaart te brengen hoe effectief dit medicijn is om besmetting van kwetsbare personen te voorkomen, bijvoorbeeld na contact met een besmet persoon. Een werkgroep van Sanquin en medisch specialisten adviseert dit te toetsen in verpleeghuizen waar de infectiedruk door COVID-19 hoog is.

VWS stelt hiervoor zowel een financiering als een voorraad van het nieuwe geneesmiddel beschikbaar. ZonMW zal dit onderzoek op korte termijn uitzetten, de eerste resultaten volgen naar verwachting in de zomer van 2021.

 

Document acties

Back to top