Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

COPD-patiënt heeft baat bij dagelijks morfine

PW35 - 18-08-2020
Een dagelijkse lage dosis morfinetabletten verbetert de kwaliteit van leven voor patiënten met ernstig COPD. Ook hebben deze patiënten geen last van bijwerkingen. Dat blijkt uit een recente studie van Kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit van Maastricht.
COPD-patiënt heeft baat bij dagelijks morfine

Via Ciro en twee ziekenhuizen hebben 124 COPD-patiënten meegedaan aan de studie van onderzoekers Cindy van den Berg-Verberkt en Daisy Janssen, die hun resultaten hebben gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

De ene helft van de patiënten kreeg gedurende vier weken een dagelijkse, lage dosis morfinetabletten voorgeschreven, de andere helft een placebo. Volgens de onderzoekers verandert morfine het gevoel van kortademigheid, waardoor patiënten beter kunnen functioneren.

Artsen hoeven niet langer terughoudend te zijn met het voorschrijven van morfine uit vrees voor negatieve bijwerkingen. Morfine is een goede extra behandeloptie voor patiënten met ernstig COPD die ondanks de gebruikelijke behandeling nog steeds last hebben van ernstige kortademigheid, concluderen de onderzoekers.

Document acties

gearchiveerd onder: Universiteit van Maastricht, Morfine, COPD, Ciro
Back to top