Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM vervolgt onderzoek machtsmisbruik Leadiant

29-06-2020
Het onderzoek naar de extreme prijsverhoging van het weesgeneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA) door Leadiant wordt verlengd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die wil weten of deze fabrikant misbruik heeft gemaakt van een machtspositie.
ACM vervolgt onderzoek machtsmisbruik Leadiant

De ACM richt zich in het onderzoek op de vijfvoudige prijsverhoging door Leadiant van CDCA, waardoor zorgverzekeraars stopten met het vergoeden van dit geneesmiddel. Patiënten met de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendineuze xanthomatose (CTX) konden door deze extreme prijsverhoging – tot € 153.000 per patiënt per jaar – niet meer over het geneesmiddel beschikken.

Om de vraag te kunnen beantwoorden of Leadiant misbruik maakt van een machtspositie heeft de ACM uitgebreid onderzoek gedaan naar de marktomstandigheden, de prijs en de kosten van het medicijn, en de prijsverhogingen die deze fabrikant heeft doorgevoerd.

De mededingingsautoriteit heeft daarbij informatie opgevraagd bij het bedrijf dat de grondstof levert voor CDCA-Leadiant en bij de distributeur van het geneesmiddel in Nederland. Ook heeft de ACM vragen gesteld aan het Zorginstituut Nederland, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

De ACM, die in het kader van dit onderzoek samenwerkt met buitenlandse mededingingsautoriteiten, verwacht het feitenonderzoek na de zomer te kunnen afronden.

 

Document acties

Back to top