Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Patiënt wil samen met zorgverlener beslissen over behandeling’

PW19 - 28-04-2020
Patiënten willen graag samen met de huisarts of medisch specialist beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder zevenduizend patiënten blijkt dat één op de vijf niet betrokken is bij de keuze voor behandeling of zorg.
‘Patiënt wil samen met zorgverlener beslissen over behandeling’

Van de deelnemers aan het onderzoek maakten 3500 personen in de afgelopen twee jaar een situatie mee waarin over zorg moest worden beslist. Op basis van het onderzoek constateert de Patiëntenfederatie dat er grote stappen worden gezet rondom het samen beslissen over zorg, maar dat er nog veel kan verbeteren. 

Om samen te kunnen beslissen, moet de zorgverlener de patiënt alle mogelijkheden voorleggen en de voor- en nadelen daarvan bespreken. Ook moeten persoonlijke situatie en wensen van de patiënt worden besproken. Alleen als op basis van deze factoren de zorgverlener en patiënt een behandelkeuze maken, is er volgens de patiëntenfederatie sprake van "samen beslissen".

Iets meer dan de helft van de deelnemers (51%) kreeg verschillende mogelijkheden voorgelegd, de andere helft niet. Terwijl er vrijwel altijd meer keuzes zijn, zoals bijvoorbeeld niets doen of afwachten.

De voordelen, nadelen en risico’s zijn meestal ruim voldoende of voldoende besproken. Toch werden in 11% van de gevallen de nadelen en risico’s onvoldoende besproken. Over de persoonlijke situatie en de wensen van de patiënt werd niet altijd (13%) of soms alleen gedeeltelijk (23%) gesproken. 

Campagne

Om van het samen beslissen over zorg een vanzelfsprekendheid te maken, gaat de Patiëntenfederatie verder met de ontwikkeling van de campagne ‘Betere zorg begint bij een goed gesprek’. Deze campagne lanceert de Patiëntenfederatie in 2021, samen met vertegenwoordigers van patiënten, zorgverleners en zorgorganisaties, en zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid.

 

 

Document acties

Back to top