Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Pak het verdienmodel van de farmaceutische industrie aan’

PW51/52 - 03-12-2020
In de farmaceutische industrie wegen de belangen van aandeelhouders zwaarder dan de gezondheid van mensen. Dit winstgedreven systeem, dat leidt tot torenhoge prijzen en ontoegankelijke geneesmiddelen, moet veranderen. Dat schrijven GroenLinks en de Europese Groenen in een brief aan de Europese Commissie en regeringsleiders.
‘Pak het verdienmodel van de farmaceutische industrie aan’

Farmaceutische multinationals kunnen in het huidige systeem een monopoliepositie krijgen, ook als zij hun investeringen al hebben terugverdiend. Dit leidt tot hoge medicijnprijzen die niet in verhouding staan tot de werkelijke ontwikkelingskosten, stellen GroenLinks en de Europese Groenen.

Ook zouden farmaceutische fabrikanten met kleine aanpassingen in hun geneesmiddelen proberen patenten op te rekken om zo de prijs kunstmatig hoog te houden. Daarnaast ontvangen farmabedrijven, volgens de twee politieke partijen, grote hoeveelheden publiek geld voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.

GroenLinks en de Europese Groenen roepen de Europese Commissie op de onlangs gepresenteerde farmaceutische strategie voor Europa zo te gebruiken dat de nieuwe wetgeving in 2022 leidt tot transparantie, eerlijke prijzen en onafhankelijk onderzoek voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins.

Volgens de partijen is dit het moment voor de Europese Commissie om te laten zien dat de belangen van patiënten en de betaalbaarheid en toegankelijkheid van medicijnen belangrijker zijn dan die van farmaceutische bedrijven.

Publieke subsidies

Als eisen noemen GroenLinks en de Europese Groenen onder meer: geef fabrikanten geen monopoliepositie op geneesmiddelen als zij hun investeringen al hebben terugverdiend, stel eisen aan publieke subsidies en verplicht bedrijven tot transparantie over de kostprijs van geneesmiddelen, en vergroot de mogelijkheid voor EU-landen om dwanglicenties te gebruiken voor algemeen belang. Ook willen de twee partijen dat Europa onafhankelijk onderzoek gaat financieren naar medicijnen en vaccins die tegemoet komen aan de behoeften van mensen.

 

 

Document acties

Back to top