Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Onvoldoende openheid klinische studies in Nederland’

PW35 - 20-08-2020
Nederlandse bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten maken de resultaten van slechts 3% van de klinische studies openbaar. Een gevaar voor patiënten en een verspilling van publiek geld, stelt de ngo Health Action International (NHI).
‘Onvoldoende openheid klinische studies in Nederland’

Van de 23 Nederlandse organisaties en bedrijven die het meest actief zijn in geneesmiddelonderzoek heeft één instelling de resultaten correct aangemeld bij de European Clinical Trails Registry, schrijven de onderzoekers in het rapport Clinical trail transparency in the Netherlands.

“Een schokkende uitkomst”, aldus HAI, die benadrukt dat het niet melden van onderzoeksresultaten geen onschuldig vergrijp is. Het gebrek aan transparantie brengt patiënten mogelijk in gevaar omdat artsen en beleidsmakers over slechts een deel van de data over de werkzaamheid van geneesmiddelen kunnen beschikken.

Met name de universiteiten verzaken, volgens de onderzoekers, de uitkomsten van hun klinische studies te registeren. Radboud Universiteit verrichtte 212 klinische studies maar registreerde slechts van twee de resultaten, de Universiteit van Amsterdam registreerde helemaal geen resultaten van in totaal 185 studies.

HAI roept alle geneesmiddelonderzoekers in Nederland op hun verplichtingen na te komen en resultaten te melden. Volgens de ngo laten andere Europese landen zien hoe het wel moet. “Nederlandse patiënten en belastingbetalers verdienen beter.”

 

Document acties

Back to top