Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Apothekersassistent heeft ook recht op bonusregeling’

PW35 - 24-08-2020
Apothekersassistenten werken onder hoge druk tijdens deze coronapandemie, maar komen niet in aanmerking voor een bonus van het kabinet. “Onterecht”, vindt de beroepsvereniging Optima Farma, die VWS-minister Hugo de Jonge in een brief oproept apothekersassistenten mee te nemen in de bonusregeling voor zorgpersoneel.
‘Apothekersassistent heeft ook recht op bonusregeling’

Voor hun uitzonderlijke inzet beloont het kabinet zorgmedewerkers met een eenmalige toelage van € 1000 netto. Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is de bonusregeling bedoeld voor onder anderen doktersassistenten, operatieassistenten, praktijkondersteuners huisarts, jeugd-gezondheidszorgmedewerkers, en huishoudelijke hulpen en schoonmakers in zorginstellingen.

“Doktersassistenten krijgen een bonus, maar apothekersassistenten worden überhaupt niet genoemd, ook niet in de opsomming van beroepsgroepen die buiten de regeling vallen. Dat kan natuurlijk niet, dan komen wij in actie”, stelt Trudy van Geffen, voorzitter van Optima Farma, de beroepsvereniging van apothekersassistenten, farmaceutisch consulenten, farmaceutisch managers en farmakundigen.

Onbeschermd werken

Apothekersassistenten hebben, volgens Optima Farma, de laatste maanden overal keihard gewerkt: in de ziekenhuizen met het bereiden van anesthetica en in de dienstapotheken, waar zij veel extra uren draaiden. Ook zijn veel apothekers­assistenten op huisbezoek geweest. “Bovendien hebben collega’s in het begin van de crisis met risico voor de eigen gezondheid onbeschermd moeten werken”, benadrukt Van Geffen.

In de brief aan de minister stelt de beroepsvereniging verder dat de werkdruk tijdens de pandemie is toegenomen doordat veel huisarts­praktijken de deuren sluiten en alleen op afspraak werken, terwijl apotheken altijd open blijven voor patiënten met vragen over corona. Ook verwacht het publiek dat de apotheek na sluitingstijd van reguliere winkels bereikbaar is voor de verstrekking van geneesmiddelen.

Optima Farma hoopt de minister te kunnen overtuigen ook apothekersassistenten te belonen met € 1000, ook al is dit slechts een eenmalige bonus. Volgens Van Geffen is het daarnaast de hoogste tijd voor een structurele loonsverhoging. “Daarover hebben we eerder al in samenwerking met de KNMP brieven gestuurd naar VWS. Apothekersassistenten werken in de apotheek al jaren onder een heel oude cao.”

 

 

Document acties

Reacties

25-08-2020 14:17
A.J.G. Jordens (405907) zegt:

Operaties lagen grotendeels stil, huisartsen draaiden op 50%, echter de apotheken bleven gewoon open. Dus vreemd dat juist die andere beroepen wel in aanmerking komen. Toen werden apothekersassistenten omschreven als een noodzakelijk beroep, dus: doorwerken tot je koorts opliep boven 38 graden, alles regelen voor je kinderen die niet naar school konden, Masker-19, etc.
Nu: geen beloning, dus ook geen waardering. Een harde les voor ons allemaal, maar wel één die aan het denken zet. We laten ons vaak voor de gek houden. Lobby-en werkt niet voldoende. Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan de boeren, docenten en verpleegkundigen.

Back to top