Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Medewerkers apotheek hebben recht op zorgbonus’

15-09-2020
Apotheekmedewerkers staan onder zware druk in de frontlinie van deze coronacrisis, daarom moeten ze in aanmerking komen voor de éénmalige zorgbonus. Dat schrijven werkgevers- en werknemerspartijen en koepelorganisaties van de apotheeksector in een brief aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Online staat een petitie om dit initiatief te ondersteunen.
‘Medewerkers apotheek hebben recht op zorgbonus’

In de apotheek maken medewerkers zich ernstige zorgen om hun gezondheid omdat ze onbeschermd moeten werken in een omgeving waar veel zieke mensen komen. Onbeschermd omdat mondkapjes en andere beschermingsmiddelen schaars waren, schrijven KNMP, VZA, ASKA, NAPCO, NVZA en FNV Zorg & Welzijn in hun oproep aan De Jonge.

Volgens de partijen hebben de 20.000 medewerkers in de apotheken het tijdens deze pandemie extra druk gehad omdat patiënten minder makkelijk naar de huisarts gingen, maar wel naar de laagdrempelige apotheek. Daarnaast waren patiënten soms agressief omdat ze uit angst voor tekorten gingen hamsteren, en de apotheek kreeg extra zorgtaken vanwege ‘Masker 19’, het initiatief van VWS om huiselijk geweld tegen te gaan.

De werkgevers- en werknemerspartijen en de koepelorganisaties doen een dringende oproep aan de minister om apotheekmedewerkers in aanmerking te laten komen voor de éénmalige zorgbonussen van € 1000 netto in 2020 en € 500 in 2021. Via een online petitie roepen ze iedereen op dit initiatief te steunen. 

Ook Optima Farma, de beroepsvereniging van apothekersassistenten, stuurde onlangs een brief aan De Jonge met daarin het verzoek ook apothekersassistenten mee te nemen in de bonusregeling voor zorgpersoneel.

Structurele loonsverhoging

Verder vragen de werkgevers, werknemers en koepelorganisaties in hun brief opnieuw aandacht bij het ministerie voor de problemen rond de Cao Apotheken. Volgens de partijen ontstaan die doordat zorgverzekeraars dusdanig scherpe tarieven hanteren dat er geen ruimte is voor een marktconforme structurele loonsverhoging.

Onderhandelingen over een nieuwe Cao Apotheken liggen al ruim een jaar stil omdat de ‘overheidsbijdrage in de loonontwikkeling’ (OVA) niet beschikbaar komt voor de apotheekbranche, aldus de cao-partijen.

 

Document acties

Back to top