Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Europese landen moeten vuist maken voor betaalbare medicijnen’

09-07-2020
Om een vuist te maken tegen de farmaceutische industrie moeten EU-landen samen optrekken bij het inkopen van geneesmiddelen. Een meerderheid in het Europees Parlement dient hiervoor gezamenlijk voorstellen in. Dat stelt Europarlementariër Kim van Sparrentak van Groen Links: “Voor levensreddende middelen mogen we niet overgeleverd zijn aan schimmige deals met de farmaceutische industrie.”
‘Europese landen moeten vuist maken voor betaalbare medicijnen’

De EU moet transparantie, toegankelijkheid en betaalbaarheid afdwingen bij de ontwikkeling van medicijnen door de farmaceutische industrie, zegt Van Sparrentak, die het bizar vindt dat we zo veel geld investeren in de farmaceutische industrie en geen zeggenschap opeisen.

In een gezamenlijke resolutie roepen de partijen in het Europees Parlement onder ander op om beter samen te werken op het gebied van gezondheid, bijvoorbeeld door gezamenlijk geneesmiddelen in te kopen voor een betere onderhandelingspositie.

Verder willen de partijen dat de EU dwanglicenties inzet als een corona-vaccin of -medicijn wordt ontwikkeld in een land dat dit niet wil delen. Ook moet de EU bij alle subsidies aan de farmaceutische industrie voor de ontwikkeling van medicijnen voorwaarden stellen over betaalbaarheid, toegankelijkheid en transparantie van prijzen en klinische proeven.

Volgens Van Sparrentak mag het niet zo zijn dat een gebrek aan Europese samenwerking bij het inkopen van geneesmiddelen ervoor zorgt dat de farmaceutische industrie landen tegen elkaar uitspeelt. “Daar worden we allemaal de dupe van met duurdere medicijnen of een duurdere zorgverzekering, zonder dat daar betere geneesmiddelen tegenover staan.”

 

 

 

 

Document acties

Back to top